Ter gelegenheid van de Wereldhandhygiënedag vandaag heeft de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid de website www.ubentingoedehanden.be gelanceerd. De overheid wil zo de belangrijke rol van de patiënt in de preventie van zorginfecties in de kijker zetten. Handhygiëne is daarbij essentieel, zo maakt een actie duidelijk in het Brusselse Zuidstation.

De FOD Volksgezondheid wil in de eerste plaats patiënten aanmoedigen hun zorgverleners te vragen hun handen op een correcte manier te wassen en/of te ontsmetten. 'Een goede handhygiëne is immers essentieel om de overdracht van zorginfecties te vermijden', klinkt het.


Om mensen daarvan bewust te maken, richtte Volksgezondheid maandag een stand in het Brusselse Zuidstation in. Die bestaat uit een voor de gelegenheid opgetrokken kubus waaraan vier beeldschermen hangen, die non-stop een filmpje van een halve minuut tonen van verplegend personeel dat de handen wast. Twee grote opblaashanden flankeren de kubus en moeten de aandacht trekken. Vier verpleegsters delen gadgets uit en geven indien gewenst verdere uitleg bij de actie en de gelanceerde website.


Naast een manier om informatie te verlenen aan het grote publiek over zorginfecties en handhygiëne, is de website ook bedoeld als forum waarop ziekenhuizen hun initiatieven ter bevordering van de handhygiëne in de schijnwerpers kunnen plaatsen.

http://www.ubentingoedehanden.be