Duizenden Antwerpenaren vragen overkapping Ring
Zondag kwamen duizenden Antwerpenaren bijeen in Park Spoor Noord om hun steun te betuigen aan de plannen voor een overkapping. Foto: WAS

Naar schatting 10.000 mensen hebben gisteren te voet of met de fiets deelgenomen aan een mars voor de overkapping van de Antwerpse ring. De actie was opgezet door de actiegroepen Ademloos en StratenGeneraal onder het motto: 'stappen om te overkappen'. Vanavond wordt opnieuw veel volk verwacht voor de presentatie van Ringland aan het grote publiek.

Mobiliteit staat vlak voor de verkiezingen weer bovenaan de agenda in Antwerpen. Dat is grotendeels te danken aan Ringland, het plan dat in maart gelanceerd werd om de Antwerpse ring volledig te overkappen.

Het burgerinitiatief wil nu met die overkapping starten om de Antwerpse verkeersknoop te ontwarren. Tegelijk zou Ringland zo 500 voetbalvelden aan vrije ruimte, of een 'tiende Antwerps district', creëren. 

Vanavond wordt in zaal Roma in het Antwerpse Borgerhout een feest georganiseerd om alle sympathisanten te informeren over Ringland. Mauro en Hugo Matthijsen zullen een ode brengen aan Ringland, en ook verschillende andere artiesten treden op. Er worden 1.500 geïnteresseerden verwacht.

Duizenden actievoerders stappen voor overkapping

Voorstanders van een overkapping verzamelden zondagnamiddag ook al in Antwerpen-Noord, Borgerhout, Merksem en Deurne; de districten die het zwaarst te lijden hebben onder de geluidshinder en de fijnstofvervuiling van de Antwerpse Ring. Vandaar vertrokken groepen wandelaars naar de slotmanifestatie in Park Spoor Noord, waar The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band optrad.

In Kontich, Boechout, Hove, Edegem, Mortsel, Berchem en Burcht gingen dan weer fietstochten van start met dezelfde eindbestemming.

'Die fietstochten kwamen spontaan tot stand op initiatief van lokale verenigingen, wat toch aantoont dat de vraag om de ring te overkappen ondersteund wordt tot ver buiten de woongebieden vlakbij de ring', zegt Manu Claes van stRaten-generaal.

'Oosterweelverbinding en overkapping zijn niet compatibel'

Samen met Wim van Hees van Ademloos stelde hij ‘Een plan B voor A’ voor, een gezonder alternatief voor de Oosterweelverbinding. Dat plan voorziet onder meer een Oosttangent tussen Wommelgem en Ekeren, een Westtangent tussen de E17 en de E34, het overkappen van de ring op verschillende plaatsen en een derde Scheldekruising door de haven. Ze willen dat plan voorleggen in het nieuwe Vlaamse parlement en hopen via een petitie spreekrecht te bekomen. 

Van Hees en Claes betwisten de uistpraak van Vlaams minister-president Kris Peeters dat de Oosterweelverbinding op sommige plaatsen een overkapping toelaat. 'De Oosterweelverbinding en een overkapping zijn gewoonweg niet compatibel met elkaar', klonk het resoluut. Dat is ook de visie van Groen. Een groep artsen schaarde zich zondag in een open brief achter een volledige overkapping, omdat die mensenlevens kan redden.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig