'Overkappen Antwerpse ring redt mensenlevens'
Foto: Photo News
Een groep gerenommeerde artsen waarschuwt de Vlaamse regering dat een volledige overkapping van de Antwerpse ring van ‘levensbelang’ is. Deze verkeersader nog langer ‘open’ laten liggen, kost letterlijk mensenlevens’, waarschuwen ze in een open brief in Het Nieuwsblad.

De betrokken dokters – cardiologen, long- en kinderartsen – lijsten in de brief alle gezondheidsrisico’s op voor wie in de buurt van de Antwerpse ring woont, de drukste verkeersader van ons land.

‘Vanuit medisch oogpunt is zo’n overkapping van levensbelang geworden’, benadrukt dokter Daan Van Brusselen. ‘De luchtvervuiling in ons land vermindert de gemiddelde levensverwachting nu al met 13 maanden. Voor wat de omgeving van de Antwerpse ring betreft, schat men zelfs dat de levensverwachting gemiddeld met 3 jaar daalt’, zo stelt ook dokter Wouter Arrazola de Oñate, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg.

En dan is er de geluidsoverlast van de Antwerpse ring, die overal boven de voorgeschreven aanvaardbare geluidsniveaus zit. ‘De gevolgen ervan zijn sluipend: slaapverstoring, hart- en vaatziekten, maar ook leerstoornissen’, zo stellen de betrokken artsen.

Uit wetenschappelijke literatuur blijkt bovendien dat mensen die in een straal van 100 meter van een drukke verkeersas wonen, een mortaliteit hebben die 18 procent hoger ligt dan gemiddeld. Voor wie binnen de 500 meter woont, is er een stijging van het aantal slaapproblemen, depressies en hart- en vaatziekten. ‘Zelfs tot op 1.500 meter zijn er belangrijke waarneembare effecten op de gezondheid’, zo stellen de artsen nog op basis van wetenschappelijke literatuur.

Met hun opmerkelijke brief willen ze hun steun betuigen aan Ringland. Dat is een plan van stedenbouwkundigen en architecten om de Antwerpse ring volledig te overkappen, een plan dat op alsmaar meer steun kan rekenen, ook vanuit de politiek. Vandaag trouwens worden in Antwerpen zo’n 2.000 mensen verwacht op de manifestatie ‘Stappen om de Ring te overkappen’.