Verkeerslichten op 93 procent van gewestwegen zijn verkeerd afgesteld
Foto: Belga
93 procent van de gewestwegen heeft slecht afgestelde verkeerslichten. Dat zegt mobiliteitsorganisatie Touring. 'Onze lichten zijn niet alleen slecht afgesteld, er staan er ook veel te veel', luidt het vrijdag in een persbericht. Het is niet voor het eerst dat Touring een groot aantal gewestwegen test op de lichtsynchronisatie. In 2011 bleek dat slechts drie van de honderd geteste wegen goed scoorden.

De mobiliteitsorganisatie ging opnieuw evalueren om na te gaan of er enige verbetering was. Ze onderzocht 100 gewestwegen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In plaats van 3 zijn er nu 7 wegen waar het goed loopt, luidt het.
'Maar het kan nog slechter: wegen die vroeger wel vlot liepen zijn nu slechter door de installatie van bijkomende verkeerslichten. Dat is het geval op de N127 tussen Diest en Geel waar een traject nu 21 minuten duurt in plaats van 9 minuten voorheen.'


Slecht afgestelde lichten zijn verantwoordelijk voor 6.250 verliesuren per jaar en per kruispunt en 8 pct meer verbruik en vervuiling, zegt Touring.
De organisatie roept de volgende overheden op om eindelijk werk te maken van 'slimme' verkeerslichten die zich automatisch afstellen op basis van de verkeersintensiteit van het moment en de plaats. Dat is zelfs een nog beter systeem dan het manueel inrichten van groene golven. 'Maar we vrezen dat dit zelfs nog verdere toekomstmuziek is.'