Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie verder af. Dat bleek woensdag na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van de Fed.

Het bedrag waarvoor de Fed maandelijks obligaties opkoopt wordt, zoals economen in het algemeen hadden verwacht, met 10 miljard dollar verlaagd tot 45 miljard dollar (32 miljard euro). Die aankopen moeten de groei van de Amerikaanse economie stimuleren. Economen verwachten dat de Fed dit steunprogramma nog dit jaar geheel wil afbouwen.

Het besluit over de afbouw van het steunbeleid werd unaniem genomen, aldus de Fed. De centrale bank hield het belangrijkste rentetarief, eveneens zoals verwacht, onveranderd op 0 tot 0,25 procent.

Woensdag werd nog bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal vanwege de koude winter met slechts 0,1 procent is gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, terwijl een vooruitgang was voorspeld met 1,2 procent. In het voorgaande kwartaal tekende de grootste economie van de wereld nog een groei op met 2,6 procent.

In een toelichting zei de Fed dat de economie van de Verenigde Staten in de winter een sterke afkoeling liet zien, maar dat de groei inmiddels weer aantrekt. De vraag van consumenten neemt daarbij in een sterker tempo toe, aldus de centrale bank. De Fed heeft nu voor de vierde keer op rij het inkoopprogramma met 10 miljard dollar beperkt. Verdere ‘geleidelijke’ stappen zijn waarschijnlijk, aldus de centrale bank. De rente zal waarschijnlijk nog voor een ‘aanzienlijke’ periode op het lage niveau blijven staan.