Ophef over beelden van Britse agent die verdachte stroomstoot toedient
Foto: The Guardian

In Engeland zijn beelden opgedoken van een agent die een verdachte in de cel een stroomstoot toedient met een elektroschokwapen.

De 24-jarige Daniel Dove werd in December 2012 opgepakt wegens dronkenschap en het verstoren van de openbare orde.

Hij werd naar het politiekantoor van Melksham in Wiltshire gebracht en in een cel gestopt, waar hij zich moest uitkleden. Daarbij gooide hij zijn onderbroek in de richting van een van de agenten in de cel, Lee Birch. Die reageerde onmiddellijk door Dove een stroomstoot - 50.000 volt - toe te dienen.

De feiten werden voor de rechtbank gebracht, maar Birch werd vrijgesproken van overdreven geweld of wangedrag. The Guardian en andere media konden de hand leggen op de beelden van het incident en plaatsten die op het internet .

De agent mag strafrechterlijk dan wel vrijgesproken zijn, er komt wel nog een onderzoek door een commissie die moet nagaan wat er precies gebeurd is. Daarbij zal ook gekeken worden naar de rol van 4 andere agenten en waarom het korps aanvankelijk het incident niet gemeld heeft zoals het hoorde. Ook de wenselijkheid van het gebruik van stroomstootwapens in een kleine ruimte zoals een cel zal worden bestudeerd.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de politie van Wiltshire in opspraak komt: in 2010 doken beelden op van een agent die een 57-jarige vrouw een cel insleurde. Ook die agent werd toen vrijgesproken door de rechtbank.