De volksjury van het hof van assisen in Leuven heeft Morgan Schreurs (40) woensdagnamiddag schuldig bevonden aan roofmoord. De beschuldigde sloeg op 14 november 1999 in Zaventem met een aslade het hoofd in van Jane Heupgen (27). Procureur-generaal Marcel Verbelen zag geen verzachtende omstandigheden en vroeg levenslang.

De schuld was volgens de jury bewezen omdat Schreurs met Jane naar haar flat was getrokken, waar hij haar had geslagen en onder andere haar wagen stal. Dit had de beschuldigde nadien ook toegegeven. Een collega-barman zag de dag zelf de verwondingen die hij opliep door toedoen van Jane.

Verder bleek uit DNA-analyse dat er sporen van zowel dader als slachtoffer werden teruggevonden op een kussensloop en een paar kousen die zich in de gestolen wagen van Jane bevonden. De vlucht na de moord paste bij zijn levensstijl, hij liet zich door onbekenden onderdak verschaffen om nadien met enkele van hun bezittingen met de noorderzon te verdwijnen.

De hevigheid en hoeveelheid van de slagen met een open schedelbreuk en een gebroken borstbeen wijzen op het opzettelijke karakter. Ze lag tijdens een deel van de slagen weerloos op grond.

'Het is uitgesloten dat hij niet wist dat deze slagen een dodelijk afloop zouden kennen, nadien maakte hij geen aanstalten om de hulpdiensten te verwittigen. Het werd duidelijk uit het onderzoek dat hij eerst de stereoketen had gestolen en daarna de roofmoord had gepleegd, op de locatie van de stereo werden geen bloedsporen gevonden', las assisenvoorzitter Hartoch voor.

‘Nagedachtenis van Jane in ere hersteld’

'Door jullie beslissing is de nagedachtenis van Jane Heupgen in ere hersteld', zei Verbelen. 'Roofmoordenaars plegen hun misdaad gevoelloos, met koele wreedheid maken ze hun slachtoffer genadeloos af. Ze vertonen enkel spijt als een straf zal volgen. Het was een flierefluiter met een drugprobleem. Hij leert niet uit zijn fouten, dat maakt hem gevaarlijk naar de toekomst toe. Het is een dief en een leugenaar, je moet maar durven zeggen tegen je vriendin dat je ouders en zus dood zijn. Hij kende zich de titel van rechter, procureur en advocaat toe achter gesloten deuren bij Jane. Hij voerde één keer de doodstraf uit en veroordeelde haar familie tot levenslang. Hij ging als een laffe sluipmoordenaar te werk en koos dertien jaar voor de vlucht. Leden van de jury u zal hard moeten zijn, hier bestaan geen verzachtende omstandigheden. Ik vraag om zijn levenslange opsluiting', besloot Verbelen.

‘Op de dool’

De advocaten van Schreurs hoopten dat hij niet tot levenslang zou worden veroordeeld. Mr Sven De Kerpel vermeldde dat Morgan toen op de dool was en schatte het recidivegevaar als laag in.

'De psychiater zei dat hij zich op agressief vlak niet ging herhalen. Tijdens de voorbije vijftien jaar is geen geval van fysieke agressie bekend. Een persoon is veel meer dan zijn dossier en dit proces. Hij moest hiermee vijftien jaar leven. Of er hem nog een toekomst rest, ligt in uw handen, leden van de jury. Geef hem nog een kans, geef hem nog enig perspectief', smeekte De Kerpel.