Ex-rechercheurs krijgen drie jaar cel voor corruptie Forcom
Foto: dsj

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de voormalige rechercheurs Marc H. (56) en Kurt A. (44) van de Antwerpse lokale politie woensdag veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel en 6.000 euro boete, waarvan 2.500 euro effectief, voor hun centrale rol in het zwartgeldcircuit binnen zaalvoetbalclub Forcom. Speler en sp.a-gemeenteraadslid Karim Bachar werd vrijgesproken.

Het onderzoek ging eind 2007 van start, nadat uit een telefoontap was gebleken dat de rechercheurs zich met louche praktijken bezig hielden. Ze hadden tijdens hun diensturen sponsors gezocht voor Forcom in ruil voor een commissie. De sponsors konden een derde van het bedrag in het zwart terugkrijgen. Vijf van hen kregen zes maanden cel met uitstel en boetes tot 6.000 euro, deels met uitstel. Forcom-bestuurder Rudy L. (55), die het systeem in 2005 op poten had gezet, kreeg twee jaar effectief en 4.000 euro boete, de zaalvoetbalclub 10.000 euro boete.

Gemeenteraadslid vrijgesproken

Voorts stonden een aantal spelers van Forcom op de loonlijst van de vzw Kids, een organisatie die zich bezig hield met straathoekwerk en die subsidies kreeg van de stad Antwerpen. Volgens het openbaar ministerie werd er voor onder meer de echtgenote van sp.a-gemeenteraadslid Karim Bachar (38) een fictief arbeidscontract opgesteld. Haar vergoeding zou als premie gediend hebben voor zijn prestaties binnen Forcom, maar de rechtbank vond dat niet bewezen. Beiden werden vrijgesproken.

Het echtpaar betwistte dat het om een fictief contract ging. Ze verrichtte weliswaar geen administratief werk - zoals in het contract stond - maar ze waste wel meermaals per week de uniformen van zowat 150 spelers en smeerde ook broodjes voor hen. Volgens de rechtbank werd ze misschien wel te veel betaald voor het werk dat ze verrichtte, maar dat is een sociaal-rechtelijke discussie en geen strafrechtelijke. Dat er sprake was van schriftvervalsing vond de rechtbank niet bewezen. Bachar en zijn echtgenote,de vzw Kids en haar bestuursleden Dirk V. (51) en Lucas H. (54) werden dan ook vrijgesproken. Naast de financiële wanpraktijken bij Forcom werden Marc H. en Kurt A. ook veroordeeld, omdat ze in hun functie als politie-inspecteurs gesjoemeld hadden met hun diensturen. Ook vijf andere collega’s werden daarvoor vervolgd, maar drie van hen werden vrijgesproken en twee anderen kregen een opschorting. De rechtbank vond het ook niet bewezen dat de beklaagden een criminele organisatie hadden gevormd.

Van de in totaal 37 beklaagden kregen er zeven een opschorting en werden er achttien vrijgesproken. Onder hen ook advocate Tanja Smit, die vervolgd werd voor een valse factuur voor twee potten verf van 286,19 euro. De rechtbank kon geen strafbare feiten vaststellen, want de factuur zat niet in het dossier. Smit heeft ook altijd gezegd dat ze de verf met haar bankkaart betaald had.