Irakezen stemmen onder terreurdreiging
Bagdad. Foto: AP

In Irak zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen voor de parlementsverkiezingen, die extremisten willen verstoren met aanslagen. Op sommige plaatsen geldt een rijverbod. Twaalf mensen zijn omgekomen bij geweld.

Op verschillende plaatsen in Irak waren er aanslagen op stembureaus. In totaal zijn twaalf mensen omgekomen, onder wie twee zelfmoordenaars. In Dibs, in de buurt van Kirkoek, in het noorden van Irak, kwamen twee vrouwen om het leven bij de ontploffing van een bom vlakbij een stembureau.

In het district Al-Hadr doodde de politie drie gewapende mannen, toen die probeerden een stemlokaal aan te vallen. In Mosoel werd een kamikaze doodgeschoten, alvorens hij zijn explosievengordel tot ontploffing kon brengen.

In Bagdad was er woensdagmorgen een vrij hoge opkomst, maar daar zijn de veiligheidsmaatregelen volgens waarnemers ook beter. In de hoofdstad en in enkele provincies geldt een rijverbod als maatregel tegen terreuraanslagen. Ook de luchthavens zijn gesloten.

De sjiitische premier Noeri al-Maliki, die hoopt op een derde mandaat, toonde zich bij het uitbrengen van zijn stem zegezeker. ‘We zullen een coalitie vormen met iedereen die een verenigd Irak wil’, zei hij.

Door de recente escalatie van geweld tussen sjiieten en soennieten is er ook bij sommige sjiitische politici kritiek op Maliki. Sinds 2008 is het nog nooit zo onrustig geweest in het land. De voorbije week zijn 160 mensen gedood.

Het zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen drie jaar geleden. De resultaten worden ten vroegste vrijdag verwacht.