De Britse acteur Bob Hoskins, vooral bekend van de films ‘The long good friday’ en ‘Who Framed Roger Rabbit?’, is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Dat heeft zijn familie via zijn manager bekendgemaakt. Hij werd 71 jaar.

De Londenaar stierf vredig in het ziekenhuis omringd door zijn familie, zo luidt het. ‘We zijn gebroken door het verlies van onze geliefde Bob’, zeggen de vrouw en vier kinderen van de acteur.

Voor hij in Hollywood doorbrak verwierf Hoskins bekendheid met gangsterfilms. In 1987 was hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol als ex-bajesklant George in ‘Mona Lisa’ van regisseur Neil Jordan.

‘Who frames Roger Rabbit?’ (1988) betekende zijn grote doorbraak in Hollywood. In 1990 speelde hij in ‘Mermaids’ en een jaar later in ‘Hook’. In 1995 vertolkte hij de rol van FBI-baas J. Edgar Hoover in de film ‘Nixon’.

In 2012 zette hij een punt achter zijn acteercarrière nadat hij met de ziekte van Parkinson was gediagnosticeerd. Zijn laatste rol was een van de dwergen in de film ‘Snow white and the huntsman’.