‘Amanda Knox gaf huisgenote fatale steek in nek’
Knox in januari 2014, tijdens een ABC-televisie-interview in 'Good Morning America' Foto: REUTERS

Volgens het Italiaanse gerecht gaf de Amerikaanse studente Amanda Knox, intussen 26, haar Britse huisgenote de fatale messteek in haar nek. Van een seksspel zou geen sprake zijn, wel van een ruzie.

Begin dit jaar is Amanda Knox door het Hof van Beroep in Firenze veroordeeld tot 28, 5 jaar cel voor de geruchtmakende moord op de 21-jarige Britse uitwisselingsstudente Meredith Kercher in Perugia. Op 2 november 2007 vond de politie haar half ontblote lichaam onder een met bloed bespatte witte donsdeken. 

Raffaele Sollecito (nu 29), het toenmalig Italiaanse vriendje van Knox, kreeg 25 jaar. Vandaag, bijna drie maanden later, maakt het Italiaanse gerecht zijn motivatie voor het vonnis openbaar.

Rudy Guede, een man van Ivoriaanse afkomst die in 2008 al voor de moord op Kercher is veroordeeld en op dit moment zijn straf van 16 jaar uitzit in Perugia, heeft volgens de rechter niet alleen gehandeld. De verwondingen op het lichaam van Kercher geven aan dat ze door meerdere personen is aangevallen.

Volgens het gerecht kwamen Knox en haar huisgenote niet goed overeen en zouden ze op de fatale avond ruzie hebben gehad over geld en de huur. Op dat moment waren Knox en Sollecito onder invloed van drugs.

Vernederen

Knox, Sollecito en Guede zouden de Britse studente hebben aangevallen en in haar slaapkamer hebben opgesloten. Voor Guede was er mogelijk een seksueel motief, maar Knox en Sollecito zouden Kercher hebben willen pesten en vernederen.

Een uit de hand gelopen seksspel lijkt voor het hof niet aannemelijk, omdat dat niet te rijmen valt met het karakter van de Britse studente.

Kercher is volgens de rechter met minstens twee messen om het leven gebracht en op haar lichaam zijn vingerafdrukken gevonden die aangeven dat zij in bedwang is gehouden.

Nog volgens de motivatie, die meer dan driehonderd pagina’s telt, was het Knox zelf die de fatale messteek in de nek toebracht.

In 2009 werden Knox en Sollecito veroordeeld voor de moord, maar twee jaar later werden ze in beroep vrijgesproken. Waarop het Italiaanse Hof van Cassatie op zijn beurt de vrijspraak verbrak en een nieuw proces beval. Op een derde proces werden ze dan opnieuw schuldig verklaard.

Knox, die in 2011 weer naar haar thuis in Seattle trok, en Sollecito blijven zeggen dat ze onschuldig zijn. Ze kunnen nogmaals in beroep gaan tegen de veroordeling.