Laurent Louis houdt antisemitisch congres met omstreden komiek Dieudonné
Laurent Louis. Foto: BELGA

Op zondag 4 mei organiseert de beweging ‘Debout les Belges’ van het controversiële Kamerlid Laurent Louis een antisemitisch congres in het Brussels gewest met als blikvanger de omstreden Franse komiek Dieudonné.

Waar het ‘Eerste Europese congres van de dissidentie’, zoals de manifestatie officieel heet, zal plaatsvinden, wordt pas enkele uren voordien bekendgemaakt aan de mensen die een plaats gereserveerd hebben. Burgemeester van Etterbeek en MR-lijsttrekker voor het Brussels parlement Vincent De Wolf heeft de gouverneur van Brussel alvast gevraagd om de manifestatie te verbieden in het Brussels gewest. Normaal vaardigt de burgemeester een dergelijk verbod uit, maar aangezien het niet bekend is waar het congres plaats zal vinden, is dat praktisch onmogelijk.

De manifestatie verenigt een aantal Franse kopstukken van het antisemitisme zoals Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba, en ook de omstreden komiek Dieudonné, die ook buiten het Franse taalgebied bekend werd met de ‘quenelle’, een gebaar dat gezien wordt als een alternatief voor de hitlergroet. Een aantal genodigden werden in het verleden veroordeeld voor racisme en antisemitisme.

Laurent Louis zelf is dan weer omstreden door diverse beledigingen aan het adres van premier Elio Di Rupo. Zo noemde Louis de eerste minister ooit voor een volle Kamer ‘meneer de pedofiel’. Hij voerde ook zelf publiekelijk een ‘quenelle’ uit.

De 19 Brusselse burgemeesters werden door La Ligue belge contre l’antisémitisme verwittigd dat de manifestatie zou plaatsvinden. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat het eerste antisemitische congres na de Tweede Wereldoorlog in mijn stad zou plaatsvinden’, stelde voorzitter Joël Rubinfeld.