NMBS moet 500 euro procedurekosten ophoesten voor reiziger zonder ticket
Foto: BELGA

Na een vier jaar durende procedure over een reiziger die geen ticket, ter waarde van 1,60 euro, had gekocht, is de NMBS veroordeeld tot de betaling van de procedurekosten van meer dan 500 euro. Dat heeft een Luikse vrederechter beslist.

De 76-jarige Luikenaar wou in Awans-Bierset de trein naar Luik nemen, en was van plan bij de treinbegeleider een ticket te kopen. De trein was te laat en de Luikenaar zei de conducteur dat zijn handen bevroren waren. De treinbegeleider zou de man uitgelachen hebben, en daarom weigerde hij om nog een ticket te kopen.

Aangekomen in Luik pakte de politie hem twee uur lang op. Sindsdien heeft de NMBS deurwaarders ingeschakeld. De zaak is voor het Luikse vredegerecht gekomen, waar de spoorwegmaatschappij 1,60 euro voor het ticket en 200 euro dossierkosten eiste.

‘Ik wilde niet betalen omdat de treinbegeleider mij uitlachte. Uiteindelijk, en na 55 maanden, hebben die treinreis en die verschijning voor de rechtbank me niets gekost. De NMBS heeft het echter 517 euro gekost’, aldus de reiziger.