Russische economie verzeilt in recessie
Foto: REUTERS

Rusland is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een recessie verzeild en zal over het hele jaar net geen nulgroei optekenen. De Russische economie krijgt klappen door de crisis in buurland Oekraïne. Ook in die voormalige Sovjetrepubliek lijdt de economie onder de onrust. Uit cijfers van het nationale statistiekbureau blijkt dat de Oekraïense economie vorig kwartaal met 1,1 procent kromp tegenover een jaar eerder.

‘Als we een recessie als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei definiëren, dan gaat Rusland momenteel door een recessie’, aldus Antonio Spilimbergo, die aan het hoofd staat van een IMF-missie in Moskou.

Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde de verwachtingen voor de Russische economie aanzienlijk. Het fonds rekent dit jaar nog maar op een groei van 0,2 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van een plus van 1,3 procent. Door de grote onzekerheid rond het conflict met Oekraïne en mogelijke verdere sancties tegen het land is er bovendien een aanzienlijke kans dat de ramingen nog verder naar beneden moeten worden bijgesteld.

Onzekerheid over sancties schadelijker dan sancties zelf

De Westerse landen namen sancties aan tegen hoge verantwoordelijken bij het Kremlin, maar ook tegen de bazen van grote publieke ondernemingen in Rusland. De onzekerheid over de sancties kan volgens het IMF schadelijker zijn dan de maatregelen zelf, omdat de onzekerheid investeerders wegjaagt.

Investeerders haalden dit jaar al veel geld weg uit Rusland, waardoor de waarde van de roebel stevig is gedaald. Het IMF verwacht dat de kapitaalvlucht dit jaar aanzwelt tot 100 miljard dollar (zo’n 72 miljard euro). In 2013 zag Rusland al 63 miljard dollar wegvloeien.

De Russische regering meent dat het bruto binnenlands product met 0,5 procent is gekrompen in het eerste kwartaal in vergelijking met het vierde kwartaal van 2013. Het Kremlin voorziet dit jaar een groei tussen 0,5 procent en 1,1 procent. Deskundigen oordelen dat het huidige model van de Russische economie, gebaseerd op hoge brandstofprijzen, vertraagt.

Door alle onrust in Oekraïne is de waarde van de nationale munt, de hryvnja, dit jaar al bijna 30 procent gekelderd. Het land wacht momenteel op groen licht voor de IMF-noodkredieten, die moeten helpen de economie te stabiliseren.