Beursgang Ontex moet half miljard in het laatje brengen
Foto: BELGA

De Belgische luierfabrikant Ontex maakt zich op om langs de grote poort terug te keren naar de Brusselse beurs. De aandeelhouders van Ontex - de investeringsfondsen Texas Pacific en Goldman Sachs Capital Partners - willen volgens meerdere bronnen ongeveer een half miljard euro ophalen.

Zoals de plannen nu voorliggen, willen de aandeelhouders iets minder dan de helft van hun aandelen verkopen. Ze mikken op institutionele investeerders, maar ook op Belgische particuliere beleggers.

Behalve de zakenbanken Goldman Sachs en Merrill Lynch zouden ook de Belgische beurshuizen KBC Securities en Petercam deel uitmaken van het bankensyndicaat. De woordvoerder van Ontex wilde geen commentaar kwijt over de beursplannen.

De terugkeer van Ontex op het Brusselse koersenbord - de naam van de luierfabrikant stond er tussen 1998 en 2003 al op - zou een Belgische primeur zijn. Nooit eerder vatte een bedrijf hier twee beurscarrières aan.

De luierfabrikant kende een aantal moeilijke jaren door een combinatie van hoge schuldenlast, grillige grondstoffenprijzen en kwetsbaarheid voor prijzenoorlogen van grote spelers als Procter & Gamble, de fabrikant van het luiermerk Pampers.

Ondertussen heeft een grote speler als Kimberly-Clark de markt verlaten. Ontex heeft zich via een combinatie van interne en externe groei in Europa opgeworpen tot marktleider in het segment van luiers voor de private labelmarkt. Het heeft er 45 procent van de markt.

In opkomende markten zijn luiers nog een groeimarkt. In het Westen grijpen ouderen meer naar incontinentieproducten. Vorig jaar lukte Ontex in een groei van de omzet met 14% tot 1,5 miljard terwijl de recurrente kasstroom met 17,9% steeg tot 177,3 miljoen. Het bedrijf is inclusief schulden 1,5 tot 1,8 miljard euro waard.