Nyrstar zet twee mijnen in etalage
Foto: BELGA

Het Belgische zinkbedrijf Nyrstar zet twee mijnen, die van Coricancha en Pucarrajo, in de etalage. Ze worden beschouwd als niet-kerngerichte mijnbouwactiva, zo blijkt woensdag bij de publicatie van het eerstekwartaalresultaat. ‘De strategische evaluatie van de mijnbouw blijft verder gaan, een volgende update wordt verwacht tijdens de tweede helft van dit jaar’, zegt het bedrijf in een persbericht.

Opmerkelijk: de mijn van Pucarrajo werd sinds de aankoop in 2010 nog niet door Nyrstar ontgonnen. De andere is sinds de tweede helft van vorig jaar op onderhoud gezet.

De voorbije maanden kwam het zinkbedrijf al herhaaldelijk met slecht nieuws over de mijnbouwactiviteit. Zo is er de Finse mijn Talvivaara, die zwaar in de financiële problemen zit hoewel Nyrstar al tientallen miljoenen euro’s in het bedrijf pompte. De levering van zinkconcentraat door Talvivaara valt tegen.

Maar in het eerste kwartaal heeft het mijnbouwsegment een goed resultaat neergezet. De productie in de eigen mijnen van Nyrstar steeg met 6 procent tegenover het vorige kwartaal, tot 73.000 ton zinkconcentraat. Ondanks de strenge winter in de Verenigde Staten, leverden vijf van de zes Tennessee-mijnen recordprestaties.

Nyrstar zegt ‘op koers te zitten om de 2014 richtlijnen te verwezenlijken’. De jaarproductie zou tussen de 280.000 en 310.000 ton zink moeten bedragen. In het segment metaalverwerking was er in het eerste kwartaal een lichte daling, van 2 procent tot 280.000 ton zinkmetaal. De doelstelling over het hele jaar bedraagt hier 1 à 1,1 miljoen ton.

Het bedrijf kondigde woensdag nog aan dat ook een beslissing over de herontwikkeling van Port Pirie, een site in Australië, ‘nakend’ is. Nyrstar wil de site ombouwen tot een fabriek voor de recuperatie en raffinage van edele metalen. Dit vergt een miljoeneninvestering, waarvoor de Australische overheid ondersteuning biedt. Ten laatste tegen 16 mei zou de deal moeten rond zijn.