Muzikanten kwaad over gitarenverbod in Britse gevangenissen
Seasick Steve. Foto: Koen Bauters

In een in The Guardian gepubliceerde open brief pleiten enkele bekende muzikanten voor het opheffen van de ban op gitaren met stalen snaren voor Britse gevangenen. Onder meer Billy Bragg en Seasick Steve denken dat rehabilitatie daardoor bemoeilijkt wordt

Het verbod op steel-string gitaren maakt deel uit van het in november vorig jaar gewijzigde privilegebeleid voor Britse gevangenen. Door dat initiatief mogen veroordeelden bijvoorbeeld ook al geen boeken meer krijgen van bezoekers. Voor gevangenen die bepaalde privileges verdienen, zijn gitaren met nylon snaren toegestaan, maar stalen snaren zijn uit den boze.

Het verbod wekt heel wat bezorgdheid bij enkele vooraanstaande muzikanten. In een open brief in The Guardian bepleiten onder meer Billy Bragg, Seasick Steve, Johnny Marr, Dave Gilmour en Richard Hawley het rehabiliterend effect van het kunnen spelen op zulke gitaren. Niet alleen zorgen nylon snaren voor ondermaatse klank, er zijn ook ‘diverse praktische bezwaren’ bij het gebruik van nylon snaren op gitaren die op steel strings voorzien zijn.

De twaalf ondertekenende muzikanten manen Justitieminister Chris Grayling dan ook aan om het privilegebeleid te herbekijken. ‘Wij geloven dat muziek een belangrijke rol kan spelen in het rehabilitatieproces van gevangenen. Aangezien de meeste gitaren steel-strung acoustics zijn, worden zij tussen de repetities achter slot en grendel bewaard’, en dat is nefast voor het speelplezier.

De muzikanten wijzen op het levensbelang van hun vraag: ‘er is een onrustwekkende stijging van het aantal zelfdodingen sinds de wijziging in het beleid - een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zouden de recente wijzigingen in de behandeling van gevangenen niet aan de oorzaak hiervan kunnen liggen?’