Ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes gedwongen te trouwen
Een moeder van een van de ontvoerde meisjes. Foto: AP

De ongeveer tweehonderd schoolmeisjes die twee weken geleden in Nigeria ontvoerd werden door de radicale moslimsekte Boko Haram, zijn volgens familieleden gedwongen om te trouwen met leden van de sekte.

Als ‘bruidsprijs’ moesten de mannen 2.000 Nigeriaanse naira, omgerekend zo’n 9 euro, betalen per meisje. Dat berichtten plaatselijke media.

Volgens een dorpoudste werden de meisjes na de trouwceremonie met kano’s naar de buurlanden Kameroen en Tsjaad gebracht.

Midden april vielen vermoedelijke leden van Boko Haram een school in het dorp Chibok binnen. De school ligt in de noordoostelijke staat Borno, het hartland van de islamitische militanten van Boko Haram, die ijveren voor de installatie van een islamitisch staatsbestel gebaseerd op de sharia.

Zo’n 230 meisjes tussen 15 en 18 jaar werden op vrachtwagens meegenomen. Ze waren naar school gekomen om hun eindexamens af te leggen. Een veertigtal van hen kon de eerste dag vluchten.

De naam Boko Haram betekent ‘westers onderwijs is verboden’. De terreurgroep viseert geregeld scholen en onderwijsinstellingen en pleegt met de regelmaat van de klok zware aanslagen. Scholen worden door de terroristen beschouwd als symbolen van westerse invloed in Nigeria.