Burgemeester verliest mogelijk sjerp na aanranding van drie mannen

De Gentse correctionele rechtbank heeft Fredy Tanghe, de burgemeester van Knesselare, veroordeeld tot twaalf maanden cel voor de aanranding van drie jonge mannen. Tanghe wordt ook voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet, waardoor hij mogelijk de burgemeesterssjerp verliest.

De burgemeester werd door een 30-jarige man uit Herselt beschuldigd van handtastelijkheden na een kroegentocht in Knesselare. Voor de zaak voor de rechtbank kwam, doken er twee nieuwe klachten op van mannen die verklaarden dat de burgemeester hen had betast aan de geslachtsdelen. Tanghe ontkende de beschuldigingen.

Volgens de correctionele rechtbank worstelt de burgemeester met zijn seksuele identiteit en heeft hij geen controle meer over zijn seksuele driften als hij gedronken heeft. ‘Daarbij zoekt hij contact met andere mannen, waarbij hij zich opdringt en aanklampend gedraagt. De beschuldigingen wegen extra zwaar door omdat hij een politiek persoon is’, oordeelde de rechter.

De correctionele rechtbank hechtte geloof aan de verklaringen van de slachtoffers, die een gelijklopend verhaal vertelden. Tanghe werd daarom veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel en wordt voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Dat betekent dat hij wellicht zijn burgemeesterssjerp moet inleveren.

De burgemeester, die niet aanwezig was op de zitting, blijft de beschuldigingen ontkennen. Zijn advocaat zal hem aanraden om in beroep te gaan tegen het vonnis. Later wordt nog bekeken of hij burgemeester kan blijven.