Cameraschild langs hele Belgisch-Franse grens
Foto: belga

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil een cameraschild optrekken langs de hele Frans-Belgische grens. Dat heeft ze gisteren aangekondigd.

Minister Milquet wil een schild met ANPR-camera’s optrekken van De Panne tot in Aubange aan de Luxemburgse grens. ‘We hebben de voorbije jaren voor de Vlaamse politiezones een subsidiereglement opgesteld voor 50.000 euro. Dat krijgt voor de periode 2014 en 2015 een vervolg voor de Waalse politiezones. Dat is voorzien in de budgettering’, vertelde Milquet dinsdagochtend. Met dat idee volgt ze het voorbeeld van West-Vlaanderen, dat onder impuls van gouverneur Carl Decaluwé, reeds een cameraschild optrok, met vaste en enkele mobiele nummerplaatherkenningssystemen.

Milquet benadrukt wel dat ze niet in strijd wil gaan met de Schengenakkoorden, dat constante grenscontroles uitsluit en het vrij verkeer voor goederen en personen toelaat. ‘Maar het zou ons zeker helpen, niet enkel in de strijd tegen grenscriminaliteit, maar ook tegen mensensmokkel en drugstrafiek. We moeten de camera’s intelligent inzetten en gebruiken, en dit in nauw overleg met de Franse overheden’, besluit ze.

Verder belooft ze het Centrum voor Politie- en Douanesamenwerking (CCPD) ook vier nieuwe werkkrachten, waar dat voor kort beperkt bleef tot twee nieuwe mensen. Milquet kijkt ook naar de Franse ratificering van de akkoorden van Doornik. ‘Dan kan ons actieplan vol in werking treden. Zo kunnen we de gemengde patrouilles verder ontwikkelen en versterken. De voorbereiding loont alvast. Zo zagen we een toename van 50 procent meer personencontroles en zelfs 70 procent meer wagencontroles. Ook de communicatie rond de Eurometropool, Rijsel, Doornik en Kortrijk, is inmiddels operationeel’, kon Milquet meegeven.