25-jarige voor rechter omdat hij piloot verblindde met laserpen
Foto: BELGA

Delvin R. (25) uit Maasmechelen moet zich maandagochtend voor de correctionele rechtbank in Tongeren verantwoorden omdat hij op 24 september vorig jaar een piloot met een laser-pen verblindde. De jongeman was er zich tijdens zijn daad niet van bewust dat er juist een grote politieactie aan de gang was nadat F16-piloten hadden geklaagd over het toenemend aantal laser-incidenten. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

De feiten dateren van 24 september 2013. F16-piloten van de militaire luchtmachtbasis van Kleine-Brogel werden regelmatig 'aangevallen' door laserpennen vanop de grond. Het federaal parket zette eind september, na een officiële klacht van Defensie, een grote operatie op.

Tijdens de oefenvluchten van de F16’s kon een helikopterpiloot de dader lokaliseren. Delvin R. werd meteen opgepakt en bekende de feiten. Het parket heeft nu toch beslist om hem te vervolgen. Wie de luchtvaardigheid van een vliegtuig in gevaar brengt, riskeert een zware straf, tot 20 jaar cel. Maar men gaat er volgens de kranten van uit dat het federaal parket allicht een werkstraf zal vragen of een gevangenisstraf met uitstel. Voor de kosten zal hij niet moeten opdraaien omdat de hele operatie niet becijferd werd.