Verkoop Rode Kruis-stickers verdwijnt op kruispunten

De stickerverkoop van het Rode Kruis wordt meer en meer verplaatst naar parkings van markten of warenhuizen, in plaats van op drukke kruispunten. Dat laatste is niet alleen bij wet verboden, met het steeds drukkere verkeer wordt het bovendien te gevaarlijk, beseft het Rode Kruis.

Het Rode Kruis verkoopt al jaren stickers aan de rode lichten van drukke kruispunten. De wegcode laat dit soort activiteiten niet toe, bevestigen de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens en verkeersjurist Karel Van Coillie van automobilistenvereniging Touring.

Rode Kruis Vlaanderen beseft zelf ook dat er almaar vaker kritische opmerkingen komen over medewerkers die zich tijdens het drukke spitsverkeer op ingewikkelde kruispunten wagen. Het verkeer vandaag is bovendien niet meer het verkeer van in 1960, toen er voor de eerste keer zo’n verkoopsactie werd gehouden.

In die 54 jaar is er wel nog nooit een incident geweest, zegt directeur communicatie Luc Botten. ‘Maar we zijn er ons van bewust dat het veiliger is aan supermarkten en op andere openbare plaatsen. Dit gebeurt de laatste jaren ook steeds meer.’ Hij beklemtoont dat dit niet overal in Vlaanderen haalbaar is. ‘In wat kleinere gemeenten is er vaak geen voldoende grote winkel. Daar zullen de rode lichten aangewezen blijven.’

Bovendien spelen er financiële overwegingen. Aan kruispunten kopen bestuurders sneller een sticker dan aan de schuifdeuren van de lokale supermarkt, leert de ervaring van vele Rode Kruis-afdelingen.