Pentagon overweegt extra steun aan Baltische staten
Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry benadrukte dinsdagavond dat het NAVO-grondgebied onschendbaar is. Het Pentagon overweegt bijkomende steunmaatregelen voor de Baltische staten. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie aangekondigd.

‘We moeten het Kremlin absoluut duidelijk maken het NAVO-grondgebied onschendbaar is en dat we elk stuk zullen verdedigen’, zei Kerry dinsdag op een persconferentie. Volgens hem is Rusland op zoek naar manieren ‘om het veiligheidslandschap in Midden- en Oost-Europa te wijzigen’.

De Buitenlandminister riep de bondgenoten van de VS op nu vooral niet te snoeien in de defensiebudgetten.

Versterking

Vorige week vertrok al een groep van 150 militairen woensdag naar Polen en nadien reisden 450 militairen naar Letland, Estland en Litouwen. Het Pentagon kondigde dinsdagavond aan dat die troepen in Oost-Europa later nog versterking krijgen, onder meer van militairen die al in Europa zijn. Mogelijk komen er ook extra oorlogsschepen naar de Baltische staten. De woordvoerder verduidelijkte niet hoe lang de militairen daar blijven.

Vier gevechtsvliegtuigen van de Britse luchtmacht kwamen maandag in het Baltische luchtruim aan om deel te nemen aan een ‘politie-opdracht’ boven Estland, Letland en Litouwen. De militaire operatie kadert in het antwoord van het westerse NAVO-bondgenootschap op de crisis in Oekraïne.