Frans energieconcern Alstom bevestigt bod GE
Foto: AFP
Het bestuur van het Franse concern Alstom heeft ingestemd met het bod dat het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) op de energietak van het bedrijf heeft uitgebracht. Alstom is bereid officiële gesprekken met de Amerikanen te beginnen. Dat meldden dinsdagavond bronnen rond de bedrijven. Het bod van GE waardeert het gehele Alstom op 13 miljard dollar, zo’n 9,4 miljard euro.

De voorlopige overeenkomst zou woensdag al openbaar kunnen worden gemaakt, maar daarmee zal de overname nog zeker niet zijn beklonken, is de verwachting. Alstom staat open voor andere biedingen en het Duitse Siemens zei dinsdag eveneens een bod uit te zullen brengen op een deel van het bedrijf. Het wil daarvoor nog wel inzage in de boeken van de onderneming en enkele weken de tijd om met het management te praten.

Volgens bronnen had de deal tussen GE en Alstom al eerder rond kunnen geraken, ware het niet dat de Franse overheid afgelopen weekend op de rem trapte. Een overname van een deel van het concern door de Amerikanen zorgde voor ophef in het Elysée, dat vreest voor verlies aan werkgelegenheid en kennis in Frankrijk.

Voorkeur voor Siemens

Een krachtenbundeling van Alstom met Siemens, waarbij het Duitse concern eventueel de energietak van het bedrijf zou overnemen in ruil voor zijn treindivisie, zou de voorkeur van de Franse regering genieten. Alstom produceert onderdelen voor energie- en kerncentrales, maar is ook de fabrikant van onder meer de TGV-treinen. Siemens maakt de snelle Eurostar-treinen.

GE zou volgens ingewijden overigens de afgelopen dagen alle zeilen bij hebben gezet om de Franse regering gerust te stellen. Het Amerikaanse conglomeraat zou Parijs hebben willen overtuigen dat het de belangrijkste activiteiten van Alstom in Frankrijk zal houden en er alles aan zal doen om het bedrijf te laten bloeien. Binnenkort zal GE naar verwachting nog met garanties komen voor de werkgelegenheid, berichtte de krant Financial Times.

Krachtenbundeling Duitsland en Frankrijk?

Maandag sprak de Franse president François Hollande met zowel de topman van GE als met het bestuur van Siemens. Ook bleek toen dat er politiek topoverleg plaatsvond tussen Frankrijk en Duitsland over een krachtenbundeling van Siemens en Alstom.