Nieuwe petitie tegen 'pestribbels' na zware valpartij
Zaterdag werden vijf fietsers naar het ziekenhuis afgevoerd. Foto: if
Na een zware valpartij zaterdagochtend met vijf gewonden is een groep wielertoeristen een nieuwe petitie begonnen tegen de ribbelstroken op het jaagpad langs de Schelde, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Net zoals elke week fietsten enkele tientallen coureurs van het Scheldepeloton langs het jaagpad tussen Zwijnaarde (Gent) en Eine. Die plek zorgde vorige zomer voor veel commotie nadat de Vlaamse overheid over een afstand van 23 kilometer tientallen ribbelstroken had aangebracht. Na hevige kritiek werden de beruchte ‘pelotonremmers’ uiteindelijk langs weerszijden met tachtig centimeter ingekort.

Volgens Eric De Meyer van het Scheldepeloton is het met zo’n grote groep onmogelijk om allemaal één per één langs de zijkant van die ribbelstroken te passeren.

Botsing

‘Het gevolg is dat er een aantal renners aan een hoge snelheid over de ribbels vlammen’, zegt De Meyer. ‘Maar anderzijds zijn er ook renners die de ribbels proberen te omzeilen langs de linkerkant van de weg. Alleen is het grote probleem daarbij dat je in een peloton niet goed ziet of fietsers langs de tegenovergestelde richting aankomen.’

En dat was volgens De Meyer zaterdagochtend het geval. Een botsing met een groep andere fietsers veroorzaakte een zware valpartij. Vijf wielertoeristen moesten met verschillende breuken en letsels in ambulances worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Voor hen is de maat vol. Met een nieuwe petitie eisen ze nu dat de ‘pestribbels’ definitief verwijderd worden. ‘Deze ondingen zijn écht levensgevaarlijk en ze hebben totaal geen nut, want het is écht niet zo dat er minder hard gefietst wordt.’