In de haven van Gaza-Stad is dinsdagochtend door een explosie een Palestijns schip gedeeltelijk tot zinken gebracht. Het schip zou binnen enkele weken koers gezet hebben richting Europa met aan boord Palestijnse exportproducten. Bedoeling was om zo de Israëlische economische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Pro-Palestijnse activisten stellen Israël verantwoordelijk voor de explosie.

Omstreeks vier uur lokale tijd ontving de nachtwaker aan boord van het Palestijns schip een waarschuwing om de boot te verlaten, omdat deze aangevallen zou worden. Enkele minuten later werd het schip inderdaad getroffen door een explosie, die het schip grote schade toebracht en gedeeltelijk tot zinken bracht. De nachtwaker bleef ongedeerd.
Het schip werd door internationale pro-Palestijnse activisten van de 'Freedom Flotilla Coalition' klaargestoomd om Palestijnse producten naar Europa te exporteren. De activisten lieten weten dat ze al eerder het slachtoffer werden van Israëlische sabotage en dat ze zich daardoor niet laten tegenhouden. De nodige reparaties zullen gebeuren en het schip zal zo snel mogelijk uitvaren, aldus de coalitie. Een Israëlische militaire woordvoerder in Tel-Aviv weigerde elke commentaar over de explosie op het schip.
Beweging als de 'Flotilla Coalition' hebben al meermaals geprobeerd de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken, vooralsnog zonder succes.