Journalist Simon Ostrovsky werd in Oost-Oekraïne vier dagen vastgehouden door pro-Russische separatisten. In een video doet hij het verhaal van zijn ontvoering. 'Het was allemaal erg angstaanjagend.'

Vorige week maandag woonde de Vice-journalist een persconferentie bij van de separatisten in Slavjansk, die journalisten waarschuwden voor het 'verspreiden van leugens' en hen bedreigden. Later die dag ging het al mis. Samen met vier collega's werd  Ostrovsky aan een checkpoint van pro-Russische militanten uit een auto geplukt. 

'Een man haalde een papiertje uit zijn zak waarop zijn gezicht stond en liet de foto aan zijn vrienden zien. Zijn gezicht glom en hij zei: ik heb, ik heb hem', zegt Ostrovsky.

De journalist werd verschillende keren bedreigd. Een man met een machte zou gedreigd hebben om zijn benen af te hakken. Anderen wilden hem neerschieten. 'De bedoeling was om mij zo veel mogelijk te intimideren.'

Tijdens zijn gijzeling werd Ostrovsky vastgehouden in een kelder, geblinddoekt, geslagen en vastgebonden. Zonder veel uitleg werd hij donderdag plots op de straten van Slavjansk vrijgelaten.

De reportage waaraan de journalist werkte is ook online geplaatst. Volgens Vice is de video het eerste bewijs dat Russische separatisten en Rusland samenwerken in Oekraïne.