‘Haal die vrijwilligers van het Rode Kruis van kruispunten’
Foto: MARC GYSENS
U hebt ze ongetwijfeld wel al op kruispunten zien staan: de stickerverkopers van het Rode Kruis-Vlaanderen. Niet iedereen is echter blij met de keuze om op die drukke verkeerspunten de stickers verkopen.

Luisteraar Guy Bijls lanceerde in het Radio 1-programma 'Hautekiet' een oproep om de stickerverkopers van het Rode Kruis op de openbare weg te verbieden, omdat dat te gevaarlijk is. 'Het is niet lovenswaardig dat mensen die levens moeten redden, hun eigen leven in gevaar brengen door op drukke kruispunten stickers te verkopen voor het goede doel', zegt Bijls. 'Winkelstraten, supermarkten, kermissen, ... er zijn toch plaatsen genoeg om stickers te verkopen. Beste Rode Kruis, haal jullie mensen nu van die kruispunten, voor ze echt rode kruispunten worden', besluit Bijls.

Via Facebook reageert het Rode Kruis op de oproep van Bijls: 'Onze afdelingen dienen aanvragen in bij de lokale autoriteiten om op de openbare weg te mogen verkopen. Als deze toelating niet wordt gegeven, zoals in Sint-Niklaas, dan houden onze vrijwilligers zich daar ook aan. We geven onze vrijwilligers ook instructies mee rond veiligheid en vriendelijkheid. Natuurlijk gaat het hier over honderden individuen die stickers verkopen, maar als individuele gevallen van onveilig, onvriendelijk of opdringerig gedrag worden gemeld , dan worden die altijd doorgegeven en onderzocht.' Het Rode Kruis benadrukt ook nog dat de stickerverkoop die dit jaar voor de 54ste keer doorgaat, tot op heden altijd zonder incidenten is verlopen.

'Niet zomaar op de rijbaan'

Karel Van Coillie, juridisch adviseur van Touring, de belangenvereniging van automobilisten, stelt dat het Rode Kruis wel in overtreding is met de verkeerswetgeving, als men deze letterlijk zou interpreteren. 'De Rode Kruis- vrijwilligers worden beschouwd als voetgangers en mogen bijgevolg niet zomaar op de rijbaan staan. Een kruispunt dient om over te steken', aldus Van Coillie. Wel zegt hij dat er niet meteen sprake is van gevaar, zolang ze de stickers verkopen als het verkeerslicht op rood staat. 'Het enige wat ze eventueel doen, is auto's ophouden', zegt Van Coillie die gisteren zelf een sticker van het Rode Kruis op een kruispunt heeft gekocht.

De stickeractie van het Rode Kruis loopt nog tot 8 mei.