Gaia schuift aan tafel bij Vier om over kreeft Piet te praten
Foto: vtm
Dierenrechtenorganisatie Gaia zit vandaag aan tafel met tv-zender Vier nadat Piet Huysentruyt op de zender een levende kreeft op de barbecue gooide. Huysentruyt zegt dat hij zijn werkwijze niet gaat veranderen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Eerdere incidenten met kreeften op tv - in Komen Eten of Masterchef  - leidden ook al tot protest van Michel Vandenbosch van Gaia en resulteerden in afspraken met de Vlaamse televisiezenders om dieren in amusementsprogramma’s niet nodeloos te laten lijden.

Toch moet Vandenbosch weer uitrukken nadat Piet Huysentruyt in het programma Chez Piet een levende kreeft de poten uittrok, doormidden sneed en op de barbecue gooide. Volgens woordvoerder Kristof Demasure heeft Vier geen enkele afspraak geschonden omdat Chez Piet geen amusementsprogramma is.

Een flauw excuus, volgens Michel Vandenbosch: 'Chez Piet is natuurlijk een amusementsprogramma. Als het dat niet is, moet het voor Vier niet zo moeilijk zijn om onze afspraak rond het lijden van dieren op tv uit te breiden naar de categorie waar het wel in thuishoort.’

Piet Huysentruyt reageerde in Reyers Laat dat hij kreeft al 30 jaar zo klaarmaakt. ‘Het is hypocriet te zeggen: ik heb de beste kreeft ooit gegeten, maar ik wil ze niet zien sterven. Ik zal kreeft altijd zo klaarmaken.’