Letse ijshockeyspeler Pavlovs krijgt schorsing van 18 maand
Foto: AFP

Vitalijs Pavlovs, een van de twee Letse ijshockeyspelers die tijdens de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji tegen de dopinglamp liepen, wordt geschorst voor 18 maanden. Hij staat tot 30 oktober 2015 aan de kant. Dat meldde de Internationale IJshockeyfederatie (FIHG) dinsdag.

Pavlovs werd op 19 februari na de verloren kwartfinale tegen de latere olympisch kampioen Canada betrapt op het gebruik van een verboden middel. In zijn urine zaten sporen van de stimulans methylhexanamine. Hij werd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al uitgesloten van de Spelen. Het was nu aan de FIHG om een eventuele schorsing uit te spreken.

Afgelopen vrijdag meldde het IOC dat nog een andere Letse hockeyspeler, Ralfs Freibergs, na dezelfde wedstrijd ook een positieve dopingtest heeft afgeleverd. Hij testte positief op een anabole steroïde en werd al retroactief uitgesloten van de Spelen.

Freibergs krijgt vooralsnog een voorlopige schorsing, hij moet immers nog gehoord worden door de Disciplinaire Commissie van de FIHG. Freibergs mag, net als Pavlovs, niet deelnemen aan het WK, dat op 9 mei in het Wit-Russische Minsk van start gaat.