Wilmots: 'Januzaj al zeker mee op stage'
Foto: Belga
Sinds Marc Wilmots zelf bekend maakte dat Adnan Januzaj voor de Rode Duivels heeft gekozen, werd de grote belofte van Manchester United op gejuich onthaald door de meeste Belgische voetbalfans. Meteen brak wel de discussie los of de 19-jarige aanvallende middenvelder ook al meteen mee mag naar het WK in Brazilië. 'Hij mag al zeker mee op stage en daar zal hij zich kunnen bewijzen', aldus Wilmots.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

Januzaj zal er op 13 mei bij zijn wanneer Marc Wilmots zijn voorselectie van 30 spelers maakt. De 19-jarige Brusselaar zal zich dan kunnen bewijzen op de stages in Genk (19-25 mei) en Zweden (27 mei-2 juni) en zo proberen de bondscoach te overtuigen.

'Ik wel hem graag eens dagelijks bezig zien en daarom neem ik hem op in de voorselectie', verklaart Wilmots in Le Soir. 'Zijn profiel is erg interessant om de afwezigheid van Christian Benteke op te vangen. Zijn polyvalentie is een troef.'

Eind januari voerde Wilmots al een gesprek van 3,5 uur met de vader en manager van Januzaj. In de Engelse pers klonk het als zou Januzaj toen de garantie hebben gekregen om mee naar het WK te mogen, maar dat ontkracht Wilmots met klem: 'Wie mij kent, weet dat ik die niet geef. Ik heb enkel gezegd dat hij selecteerbaar is en wilde weten of het kon of niet. Onlangs hebben ze me dan gebeld om te zeggen dat ze voor België kiezen.'

Op 2 juni maakt Wilmots zijn definitieve WK-selectie van 23 bekend.

Albanië, Turkije, Servië, Kroatië, Kosovo en zelfs Engeland

Adnan Januzaj is een 19-jarige in Brussel geboren Belg met Albanese roots. In 2011 werd hij door Alex Ferguson weggeplukt bij de jeugdopleiding van Anderlecht. Na sterke prestaties bij de jeugd en uiteindelijk de reserven van Manchester United brak hij in september definitief door bij het eerste elftal. Toen hij begin oktober zijn eerste basisplaats bij United meteen bekroonde met twee goals (1-2-winst) op het veld van Sunderland, brak de nationaliteitenkwestie rond Januzaj helemaal los.

 Naast België maakten ook Albanië, Turkije, Servië, Kroatië, Kosovo en zelfs Engeland de nieuwe wonderboy van de Premier League het hof. Vader Abedin Januzaj beantwoordde echter elke vraag met hetzelfde antwoord: pas als Adnan een vaste basisplaats heeft bij Manchester United, zullen we ons buigen over de keuze voor een nationale ploeg. Het leidde tot een eindeloze speculatie waarbij Januzaj bijna dagelijks aan het ene of het andere land werd toegeschreven.