MR wil geen regering met N-VA
MR-voorzitter Charles Michel. Foto: BELGA
Mocht MR van de kiezer het initiatief krijgen dan wordt de volgende regering gevormd zonder de N-VA, zowel op Brussels als op federale niveau. Dat zegt MR-voorzitter Charles Michel.

Volgens de MR-voorzitter is de N-VA een separatistische partij en als de liberalen aan zet komen, kunnen De Wever en co het schudden, zegt hij in een interview met De Standaard. 

MR-vicepremier Didier Reynders, die vaak soepeler standpunten inneemt ten opzichte van de N-VA, zit helemaal op dezelfde lijn, verzekert Michel. ‘Wij hebben nul vertrouwen in de N-VA, zéro.’

Michel weigert te spreken van een Franstalig cordon, maar veel partners blijven er in het zuiden van het land niet over. Bij CDH zei Europees lijsttrekker Claude Rolin zaterdag nog in Le Soir dat een regering met N-VA ‘onaanvaardbaar’ is. En ook tussen PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt dagelijks mortiervuur waargenomen.

Het is zo goed als uitgesloten dat de N-VA niet de grootste Vlaamse partij wordt, maar Michel vindt niet dat hij met zijn standpunten de Vlaamse kiezer negeert. ‘Ik heb enorm veel respect voor de keuze van de Vlamingen. Het enige wat we nu doen is hen duidelijkheid verschaffen.’