Het Deense restaurant Noma is opnieuw verkozen tot beste restaurant ter wereld. Hof Van Cleve, het sterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, zakt in de lijst van beste restaurants ter wereld van de 25e naar de 45e plaats.

Vorig jaar stond Noma op twee. Toen moest het Deense sterrenrestaurant van René Redzepi El Celler De Can Roca laten voorgaan. Het restaurant in het Spaanse Girona van de gebroeders Roca moet zich in 2014 tevreden stellen met de tweede plaats. 

Het podium wordt vervolmaakt door Osteria Francescana, gelegen in het Italiaanse Modena, van topkok Massimo Bottura. Daniel Humm en zijn New Yorkse restaurant Eleven Madison stijgt van de vijfde naar de vierde plaats. Opnieuw ook geen podiumtrede voor Heston Blumenthal. hij strandt met Dinner By Heston Blumenthal in Londom op de vijfde stek. 

In de top honderd staan ook drie Vlaamse restaurants. Het Hof van Cleve van Peter Goossens staat nog steeds in de top 50, maar tuimelt wel van plaats 25 naar 45. Hertog Jan, vorig jaar nog op 78, stijgt dit jaar naar de 65ste stek. In De Wulf, vorig jaar 72ste, klom op naar de 61ste plaats.

Helena Rizzo, een voormalig Braziliaans fotomodel, mag zich de beste vrouwelijke chef noemen. Fergus Henderson (51) van St. John in Londen kreeg de Lifetime Achievement Award toebedeeld. 

De lijst van The World’s 50 Best Restaurants wordt samengesteld door een groep van 26 jury’s uit evenveel regio’s in de wereld. Ook in 2010, 2011 en 2012 mocht Noma zich beste restaurant ter wereld noemen.

De volledige top twintig:

1. Noma in Kopenhagen, Denemarken
2. El Celler de Can Roca in Girona, Spanje
3. Osteria Francescana in Modena, Italië
4. Eleven Madison Park in New York, VS
5. Dinner by Heston Blumenthal in Londen, Groot-Brittannië
6. Mugaritz in San Sebastian, Spanje
7. D.O.M. in Sao Paulo, Brazilië
8. Arzak in San Sebastian, Spanje
9. Alinea in Chicago, VS
10. The Ledbury in Londen, Groot-Brittannië
11. Mirazur in Menton, Frankrijk
12. Vendôme in Bergisch Gladbach, Duitsland
13. Nahm in Bangkok, Thailand
14. Narisawa in Tokio, Japan
15. Central in Lima, Peru
16. Steirereck in Wenen, Oostenrijk
17. Gaggan in Bangkok, Thailand
18. Astrid y Gaston in Lima, Peru
19. Fäviken in Järpen, Zweden
20. Pujol in Mexico City, Mexico