Waalse kmo’s tekenen licht grotere groei op dan Vlaamse
Foto: Infodienst Wuustwezel

De Waalse kleine en middelgrote ondernemingen (kmo) tekenen de laatste jaren een grotere groei op dan hun Vlaamse collega’s. Niettemin blijven de Waalse kmo’s te weinig talrijk en kennen ze financieringsmoeilijkheden, zo stelde een studie van consultant Ernst & Young over de prestaties en evolutie van het Waals economisch weefsel vast.

De studie is maandag gepresenteerd op de zetel van het Waalse verbond van ondernemingen UWE. Volgens de studie over 11.000 Waalse en 30.000 Vlaamse kmo’s, zijn de Waalse gemiddeld kleiner dan de Vlaamse, maar is hun groei licht hoger.

Hun toegevoegde waarde steeg zo met gemiddeld 5,15 procent per jaar in de periode 2006-2012, tegen 4,95 procent per jaar voor de Vlaamse kmo’s. In de onderzochte periode waren de Waalse kmo’s goed voor een groei in de werkgelegenheid van 15 procent, tegen 9 procent bij hun collega’s in Vlaanderen.

Het aantal banen dat de kmo’s in het zuiden van het land schiepen (28.000), ligt wel lager dan bij de Vlaamse kmo’s (58.000). Dat komt volgens de studie door het lagere aantal kmo’s in Wallonië: 324 kmo’s per 100.000 inwoners, tegen 487 kmo’s per 100.000 inwoners in Vlaanderen.

Dat tekort is het gevolg van een kleinere creatiegraad van kmo’s in Wallonië, maar ook van een hogere verdwijningsgraad dan in Vlaanderen. De studie legt de meer fragiele financiële gezondheid van de Waalse kmo’s uit door een zwakkere kapitalisatiegraad en een groter gebruik van alternatieve financiering.

Volgens het UWE toont de studie van Ernst & Young dat “creatie en groei van bedrijven de prioriteit moet blijven” van de volgende regeringen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig