Gaia furieus na kreeftenbereiding Piet Huysentruyt
Piet Huysentruyt legt zijn werkwijze uit. Foto: VIER

‘Draai de poten van de levende kreeft uit, snij het beest vervolgens doormidden en gooi het zo op de grill’, klonk het dit weekend in het VIER-programma ‘Chez Piet’. In Het Laatste Nieuws reageert Gaia furieus na deze ‘barbaarse televisie’.

In zijn Zuid-Franse verblijf leert tv-kok Piet Huysentruyt elk weekend hoe de deelnemers van ‘Komen Eten’ hun gerechten beter moeten maken. ‘Als je een kreeft levend grillt, smaakt die pas écht lekker’, zwoer Huysentruyt dit weekend ‘op het hoofd van mijn kinderen’.

Bij enkele levende kreeften trok de sterrenchef vervolgens de poten uit, om ze vervolgens onverdoofd in twee te snijden. ‘Als je ze straks opeet, zal je content zijn’, zei hij.

‘Dierenwelzijn was even het laatste waar tv-kok Piet Huysentruyt zaterdag aan dacht’, reageert Gaia furieus in Het Laatste Nieuws. ‘Duizenden amateurkoks zullen dat voorbeeld overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kan aandoen.’

Mythe

Volgens de dierenrechtenorganisatie is de uitzending een dwaling en een gemiste kans geweest. ‘Piet Huysentruyt houdt nog maar eens de mythe in stand dat dieren moeten lijden om lekker te smaken. Er zijn toestellen op de markt die kreeften verdoven en pijnloos laten sterven, zonder stress. Maar dáár denkt Piet niet aan.’ Gaia zegt contact op te zullen nemen met de zender om het ‘schrijnend gebrek aan ethiek’ aan te klagen en een herhaling van ‘dit soort barbaarse televisie’ te vermijden.

VIER-woordvoerder Kristof Demasure ziet het probleem niet. ‘Ik heb zelf, namens de zender, een protocol onderhandeld over omgaan met dieren op televisie’, zegt hij. ‘Maar die afspraken gelden voor amusementsprogramma’s. Dit was geen amusementsprogramma. Hier leerde een sterrenchef aan hoe een bereiding best gebeurt en dan geldt die code niet: van een chef die een Michelinster in huis heeft, mag je verwachten dat hij professioneel te werk gaat, en dat zo ook toont. Ik begrijp de reacties, maar Piet Huysentruyt weet heel goed waar hij mee bezig is.’