‘Antwerpse fietsers moeten wijken voor wagens’
Foto: Yorick Jansens

De partijen Groen en SP.A in Antwerpen zijn niet te spreken over het plan van mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) om fietsers in Antwerpen te doen uitwijken naar parallelwegen, om voorrang te geven aan openbaar vervoer en personenwagens. 'Achterhaald, onbegrijpelijk, en onrealistisch', vindt partijvoorzitter en Borgerhouts districtsschepen Wouter Van Besien (Groen).

Schepen Koen Kennis is in het ATV-programma Wakker op Zondag dieper ingegaan op het voorontwerp voor het mobiliteitsplan voor de stad, dat de auto in het stadscentrum opnieuw een belangrijker plaats wil geven. Concreet wil Kennis in bepaalde straten afstappen van het STOP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en dan pas de Personenwagen).

'In een aantal straten ga je zorgen voor goede doorstroming voor openbaar vervoer én de auto. Waar het kan, zullen fietspaden zitten. Waar het niet kan, zal de fiets parallel aan die straten een goede verbinding hebben.' Kennis haalde daarbij de Turnhoutsebaan, een belangrijke verkeersader in de stad, als voorbeeld aan.

De oppositiepartijen zijn niet te spreken over de nieuwe mobiliteitsaanpak. Volgens SP.A veronachtzaamt het stadsbestuur de bewoners van die Turnhoutsebaan die de fiets willen gebruiken. 'De belangen van de bewoners worden ondergeschikt gemaakt aan zij die met de wagen door de stad willen', aldus Bart Martens.

Groen verwijt Kennis dat hij geen keuzes wil maken. 'De plaats in de stad is beperkt, zo eenvoudig is dat', klinkt het. 'Als we niet voluit gaan voor duurzaam vervoer staan we over vijf jaar nog meer stil dan nu. Experts hebben al brandhout gemaakt van het mobiliteitsplan.' De partij wijst ook op openlijke kritiek van coalitiepartner CD&V op wijzigingen aan het STOP-principe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig