BIOGRAFIE. Johannes Paulus II
Foto: REUTERS

Amper negen jaar na zijn dood wordt Johannes Paulus II al heilig verklaard. Dat is een record, maar de conservatieve paus was dan ook ontzettend populair onder gelovigen.

Op 18 mei 1920 wordt Karol Jozef Wojtyla geboren in het Poolse Wadowice, nabau Krakau. Hij is de jongste van de drie kindervan van ambtenaar Karol Wojtyla en Emilia Kaczorowska.

Doelman

De jonge Wojtyla is een sportieve knaap: hij voetbalt (als doelman) en is ook een goed skiër en zwemmer. Als jonge kerel heeft hij een tijdje een relatie met het joodse meisje Grinka Beer.

Hij begint met de studie theologie aan de universiteit van Krakau, maar omdat die in 1939 door de nazi’s wordt gesloten, wordt Karol Jozef verplicht om werk te gaan zoeken. Hij werkt onder meer boodschapper in een restaurant en als arbeider bij chemiebedrijf Solvay.

De kerkelijke carrière van Wojtyla loopt als een trein, want twaalf jaar na zijn priesterwijding in 1946 schopt hij het al tot bisschop en in 1964 wordt hij aartsbisschop van Krakau.

Na het plotse overlijden van paus Johannes Paulus I wordt Karol Jozef Wojtyla op 16 oktober 1978 verkozen tot paus Johannes Paulus II, de 264ste paus in de geschiedenis van de rooms-katholieke kerk. Hij is daarmee de eerste Pool ooit die die functie mag bekleden en tevens de eerste niet-Italiaanse paus in meer dan 450 jaar.

Aanslagen

Johannes Paulus II overleeft twee aanslagen. Op 13 mei 1981 schiet een jonge Turk hem neer op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. De paus wordt vier keer geraakt en verliest veel bloed, maar komt er toch weer door. Een jaar later probeert een Spaanse priester hem in het Portugese Fatima neer te steken met een bajonet.

Johannes Paulus II lanceert in 1984 het initiatief van de Wereldjongerendagen, omdat hij het belang inzag van jongeren te betrekken bij de Kerk.

Voor en tegen

Hij staat te boek als een erg conservatieve paus. Zo oogst hij in Europa en Azië veel kritiek door zijn standpunten over voortplanting. De paus veroordeelt het gebruik van condooms, verwerpt euthanasie en abortus en is ook een fervente tegenstander van de openstelling van het priesterambt voor vrouwen.

Bij de gelovigen zelf geniet hij wel een enorme populariteit. Mede door zijn conservatieve opvattingen, maar ook door zijn uitlatingen tegen het communisme, materialisme en het ongebreidelde kapitalisme.

In zijn laatste jaren als paus gaat zijn gezondheid er fel op achteruit. Zo raakt in 2001 bekend dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Op 2 april 2005 overlijdt Johannes Paulus II na een pontificaat van bijna 27 jaar. Alleen pausen Petrus en Pius IX waren langer aan het bewind.

Snelle heiligverklaring

Een maand na zijn dood wordt de procedure al ingezet om hem heilig te laten verklaren. Daarvoor zijn echter twee mirakels nodig. In 2011, het jaar waarin hij Zalig verklaard wordt, wordt de wonderbaarlijke genezing van zuster Marie Simon-Pierre toegeschreven aan Johannes Paulus II.

In 2013 volgt ook het tweede wonder, de genezing van een Italiaan met longkanker nadat de paus aan de jongeman verschenen was in een droom. Op 30 september 2013 maakt paus Franciscus bekend dat Johannes Paulus II op 27 april 2014, samen met paus Johannes XXIII, heilig verklaard zal worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig