BIOGRAFIE. Johannes XXIII
Foto: AFP

‘Hoeveel mensen werken er in het Vaticaan? Ik hoop de helft.’ De uit Italië afkomstige Johannes XXIII was amper vijf jaar paus, maar wist zich in die periode - mede dankzij zijn gevoel voor humor - enorm populair te maken.

Op 25 november 1881 ziet Angelo Giuseppe Roncalli het levenslicht in het Italiaanse Sotto il Monte Giovanni XXIII (bij Bergamo). De zoon van landarbeider Giovanni Battista Roncalli en Marianna Giulia Mazzolla groeit op in een kroostrijk gezin met dertien kinderen.

Sociaal bewogen

In 1901, nadat hij zijn militaire dienstplicht vervulde, legt Roncalli zich toe op zijn priesterstudies aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit in Rome. Drie jaar later wordt hij tot priester gewijd. Al van in het begin van zijn carrière bindt hij de strijd aan met sociale ongelijkheid. Zo zet hij zich hard in om de levensomstandigheden van de plaatselijke textielarbeiders te verbeteren.

Roncalli heeft tal van functies uitgeoefend binnen de Kerk. Zo werd hij in 1925 aartsbisschop van Areopoli, was hij een tijdlang de pauselijke nuntius in Parijs en was hij onder meer nog de patriarch van Venetië.

Na een vier dagen durend conclaaf in 1958 wordt hij op 28 oktober van dat jaar verkozen tot paus. Roncalli, die toen al 77 jaar was, verandert zijn naam in Johannes XXIII.

Concilie

Tot grote verrassing van iedereen roept Johannes XXIII op 25 januari 1959 het Tweede Vaticaans Concilie uit. Het Concilie, gehouden tussen 1962 en 1965, moet ervoor zorgen dat de Kerk ‘weer mee met zijn tijd is’. Er wordt onder meer besloten dat de liturgie niet meer in het Latijn gehouden moet worden, maar dat de volkstaal voortaan ook toegelaten is.

Zelf zou Johannes XXIII het einde van het Concilie echter niet meemaken, want de Italiaan overlijdt op 3 juni 1963 aan de gevolgen van maagkanker.

Populair

Hoewel hij amper vijf jaar paus was, heeft Johannes XXIII zich tijdens zijn pontificaat enorm populair gemaakt. Vooral zijn gevoel voor humor werd gesmaakt. Zo deed hij de bekende uitspraak ‘Hoeveel mensen er in het Vaticaan werken? Ik hoop de helft?’

Opmerkelijk:

Johannes XXIII wordt heilig verklaard op dezelfde dag als Johannes Paulus II, de paus die hem op 28 januari 2000 Zalig verklaarde.

Hoewel je normaal gezien twee wonderen verricht moet hebben om heilig verklaard te worden, is er maar één wonder toegeschreven aan Johannes XXIII. Een Italiaanse zuster zou genezen zijn van ernstige maagbloedingen, nadat zij een afbeelding van de overleden paus op haar buik gelegd had.

De witte toog, het nieuwe kledingstuk dat klaarligt voor de pas verkozen paus, paste Johannes XXIII niet. De toog moest op allerlei plaatsen worden opengesneden en met enkele spelden weer worden vastgezet. Sindsdien liggen er voor elke nieuwe paus een S-, een M- en een L-toog klaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig