Op het Sint-Pietersplein in Rome zijn vele tienduizenden gelovigen samengekomen voor de heiligverklaring van paus Johannes XXIII en paus Johannes Paulus II.

Het is de eerste keer dat twee pausen tegelijk heilig verklaard worden. En het is ook de eerste keer dat zo’n viering door twee pausen - Paus Franciscus en zijn voorganger paus Benedictus XVI - gebeurt.

Paus Franciscus kwam even voor 10 uur aan op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. Franciscus kwam samen met kardinalen en bisschoppen toe, de stoet zong de Litanie van alle Heiligen.

Voor de start van de ceremonie omhelsde hij zijn voorganger, paus emeritus Benedictus, wat op applaus werd onthaald door de menigte. Benedictus, die nog zelden publieke optredens maakt, was een halfuurtje eerder aangekomen op het Sint-Pietersplein.

Al snel las Franciscus de Latijnse woorden voor de heiligverklaring voor, waarop in heel Rome de klokken begonnen te luiden.

Na de relatief korte ceremonie van de heiligverklaring, startte de de misviering. Franciscus' voorganger was een van de concelebranten, maar hij stond niet aan de zijde van de paus voor het altaar.

 

Nachtje aanschuiven

Sommige gelovigen schoven zaterdagavond al aan en brachten de nacht onder de blote hemel door. In de loop van de nacht groeide het aantal wachtenden stelselmatig aan en toen de politie rond 5.30 uur de hekken naar het plein opende, waren er dan ook al vele duizenden mensen op post.

Onder de belangstellenden veel Polen, landgenoten van Johannes Paulus II.

VOLG DE HEILIGVERKLARING LIVE

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig