N-VA gebetonneerd boven 30 procent
Foto: Photo News
N-VA blijft met kop en schouders boven de andere partijen uitsteken en rondt enkel voor de Europese verkiezingen de grens van dertig procent niet. Zo blijkt uit een peiling van De Standaard en VRT. CD&V blijft tweede maar blijft op het federale niveau een eind onder de verhoopte twintig procent.

Met nog een maand te gaan, blijft N-VA op koers om als grote winnaar uit de verkiezingen te komen. Als de Vlamingen vandaag naar de stembus zouden trekken, zou 32,2 procent zijn stem uitbrengen op de federale lijst van N-VA. Dat is vier procentpunt meer dan bij de verkiezingen in 2010. Bij de Vlaamse verkiezingen zou de N-VA-lijst zelfs 33,2 procent halen. Enkel Europees haalt de partij de 30 procent grens niet.

Het Peeters-effect

Bij CD&V is het resultaat heel verdeeld. Federaal scoort de partij 'slechts' 16,4 procent. Dat is het slechtste resultaat dat de partij al in een peiling heeft gehaald en 1,2 procentpunt minder dan tijdens de federale verkiezingen in 2010. Dit terwijl de partij voor zichzelf de lat op twintig procent heeft gelegd. Voor de Vlaamse verkiezingen halen de christendemocraten die drempel wel.  De populariteit van boegbeeld en Vlaams minister-president Kris Peeters kan hier wel verzilverd worden. Ook voor de Europese verkiezingen scoort CD&V met 19 procent behoorlijk.

Bij Open VLD zien we net de omgekeerde beweging. Federaal haalt de partij met 15,1 procent zijn beste resultaat in een peiling sinds de vorige federale verkiezingen, maar op de Vlaamse lijst blijft de partij met 12,7 procent wel 2,4 procentpunt onder het Vlaamse verkiezingsresultaat van 2009. Europees scoren ze beter dan Vlaams, maar toch dalen ze tegenover de verkiezingen van 2009. Ook hier speelt waarschijnlijk de persoonlijke populariteit van bepaalde politici: Maggie De Block voor de federale verkiezingen en Guy Verhofstadt voor de Europese verkiezingen.

Kiesdrempel in zicht voor Vlaams Belang

SP.A landt een stukje boven de 14 procent in in de peilingen voor het federaal en Vlaams parlement. De grootste concurrent voor de socialisten op links is Groen dat federaal 10,5 procent haalt en Vlaams 9,1 procent. PVDA + blijft een heel eind onder de kiesdrempel, net als Lijst Dedecker. Die kiesdrempel dreigt stilaan voor Vlaams Belang ook een probleem te worden. Die partij wordt bijna helemaal opgegeten door N-VA. Federaal en Vlaams haalt die partij geen zeven procent meer.

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open VLD) is de populairste. Ze onttroont Vlaams-minister president Kris Peeters. N-VA-voorzitter Bart De Wever vervolledigt de top drie. De eerste socialist is minister van Economie Johan  Vande Lanotte, die een plaatsje zakt tegenover de vorige peiling.

De peiling is afgenomen in de periode 7-19 april bij 1.030 personen wonend in Vlaanderen. 4,9 procent van de ondervraagden heeft geen uitgebrachte stem aangegeven.