Populaire expo Alexander McQueen komt naar Londen
Savage Beauty in het MET

De expo ‘Savage Beauty’ zal in 2015 te zien zijn in het Londense Victoria and Albert Museum. De overzichtstentoonstelling van de overleden ontwerper Alexander McQueen zorgde in 2011 nog voor een recordopkomst in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art.

‘Savage Beauty’ is de eerste en grootste overzichtstentoonstelling rond de Britse modeontwerper Alexander McQueen en opende op 4 mei 2011 in het MET, een jaar nadat Alexander McQueen een einde aan zijn leven had gemaakt.

De expo zorgde voor een overrompeling in het museum met speciale openingsdagen tot middernacht en zelfs op de laatste dag nog ellenlange wachtrijen. Uiteindelijk gingen meer dan 650.000 mensen kijken naar de overzichtstentoonstelling van de Britse modeontwerper.

Alle modeliefhebbers die in die periode niet tot in New York zijn geraakt, springen nu een gat in de lucht, want het Londense Victoria and Albert Museum heeft donderdagavond aangekondigd dat de tentoonstelling in het voorjaar van 2015 bij hen te zien zal zijn (neem alvast uw agenda: van 14 maart tot 19 juli 2015). De ticketverkoop start vandaag.

De oorspronkelijk expo werd samengesteld door The Costume Institute en was erg compleet, met ontwerpen uit zijn afstudeercollectie voor Central Saint Martins in 1992 tot zelfs stukken uit zijn onafgewerkte herfst/wintercollectie uit 2010.

Curator Andrew Bolton stelde voor de expo in het MET een honderdtal silhouetten samen: een groot aantal uit McQueens eigen collectie, maar ook heel wat hautecouturejurken die hij ontwierp voor Givenchy tussen 1996 en 2001.

De overzichtstentoonstelling wordt hier en daar wel herzien voor het Londense publiek en zal naar verluidt nog worden uitgebreid, weet de Britse krant The TelegraphClaire Wilcox, de modecurator van het V&A, kan rekenen op Sam Gainsbury, die een groot aantal catwalkdecors voor McQueen ontwierp, om de displays te herzien.