De Amerikaanse technologiebedrijven Apple, Google, Intel en Adobe hebben donderdag een schikking getroffen in een rechtszaak die was aangespannen namens meer dan 64.000 technici. Die beschuldigden de bedrijven ervan onderling afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen.

Financiële details over de schikking zijn nog niet officieel bekendgemaakt. Anonieme bronnen die bij de deal betrokken waren noemden een bedrag van 324 miljoen dollar (234 miljoen euro). Zakenkrant The Wall Street Journal meldde eerder deze week dat de boze werknemers 3 miljard dollar schadevergoeding eisten omdat het pact tussen de vier grote technologiebedrijven hun lonen kunstmatig laag zou hebben gehouden. Kenners gingen er al van uit dat er een schikking zou komen.

Toplui als Steve Jobs (Apple), Eric Schmidt en Sergey Brin (beiden Google) zouden jarenlang hebben getracht met onderlinge afspraken de vrede tussen hun bedrijven te bewaren. Slimme technici zijn goud waard in Silicon Valley en de bestuurders vreesden dat de concurrentie om hun gunsten tot hoge kosten voor de ondernemingen zou leiden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig