Een presentatie voorbereiden: 5 nuttige tips
Foto: jobat.be
Een overzichtelijke en geslaagde presentatie geven is niet voor iedere werknemer kinderspel. Een goede voorbereiding blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Enkele tips om je op de goede weg te helpen.

1. Uiteraard begint alles bij een grondige voorbereiding. Wat moeten mensen van jouw presentatie onthouden? Maak een uitgebreid overzicht van alles wat je aan je publiek wil meegeven en zorg voor een logische volgorde van de te behandelen onderwerpen.

2. Ken je publiek en pas je presentatie aan hen aan. Presenteren voor een select groepje van collega's of het directiecomité vergt natuurlijk een verschillende aanpak.

3. Of je je tekst vanbuiten leert of gebruik maakt van enkele sleutelwoorden op een papiertje, hangt volledig van jezelf af. De ene werknemer voelt zich comfortabeler bij een volledig voorbereide tekst, de andere heeft al voldoende aan een klein spiekbriefje. Waar je ook voor kiest, zorg er gewoon voor dat je een mooi én vlot verhaal kan brengen. Oefen dit een paar keer voor de spiegel, in de auto, eventueel voor je partner of een goede vriend(in), zodat je langzamerhand meer zelfvertrouwen krijgt.

4. Bereid je voor op vragen die je publiek eventueel kan stellen. Een goede presentatie is snel vergeten wanneer deze gevolgd wordt door een chaotisch vragenkwartiertje.

5. Ook op praktisch vlak kan je je goed voorbereiden. Is er een beamer aanwezig? Kan je op het draadloos netwerk surfen? Zoek uit welke mogelijkheden de presentatieruimte heeft en maak er ten volle gebruik van.

>

>

>