Hoe gezond is jouw job?
Foto: Jan Van Der Veken
Een voltijdse baan, vaak met overuren, en een topconditie gaan zelden hand in hand. Maar wat als je werkgever zelf een handje toesteekt?

Steeds meer bedrijven hebben in het snuitje dat gezonde werknemers ook productievere en minder afwezige werknemers zijn. Reden genoeg om het personeel aan de sport te krijgen. MARK repte zich met de bedrijfsfiets van de conditietest naar de kookles.

Gratis ontbijt voor fietsende pendelaars

Een van de gemakkelijkste manieren om meer te bewegen, zeker als je in de buurt woont, is met de fiets naar het werk te komen. Dit is meteen ook een van de duurzaamste manieren om dagelijks te pendelen, en er zijn dan ook best wat acties die de fiets promoten. Een campagne als Bike To Work laat werknemers van verschillende bedrijven punten sparen voor elke gefietste dag, die ze vervolgens kunnen inruilen voor kortingsbons en cadeauboxen.

Om ervoor te zorgen dat hun fietsende pendelaars ook professioneel op kantoor verschijnen, gaan ook steeds meer bedrijven voorzien in een afgesloten fietsplaats, vestiaires en douchemogelijkheden. Belfius Bank doet dat, en gaat nog iets verder. “We organiseren op vrijdag een gratis ontbijt voor de fietsers tijdens de werkuren”, vertelt Bernard Dehaye, mobiliteitscoördinator bij Belfius Bank. “Dat is een leuk voordeel voor fietsers, en we kunnen dat doen omdat we merken dat mensen die regelmatig met de fiets komen, minder dagen afwezig zijn.”

Bernard Dehaye deelt ook kaarten uit van veilige fietsroutes van en naar Brussel. “Onze fietscampagne is een succes. Ongeveer duizend collega’s komen regelmatig met de fiets naar het werk, de meesten uiteraard alleen bij mooi weer (lacht). We hebben zo'n 283 werknemers die dagelijks met de fiets komen, wat neerkomt op ongeveer 7 procent van de werknemers.”

Laat de auto thuis

Ook wie iets verder van zijn werk woont, kan alternatieven vinden voor de auto. “We bieden een fietsvergoeding aan, maar we wilden niet alleen iets doen voor één categorie van mensen. Daarom hebben we een globaal bedrijfsvervoerplan om het welzijn van de medewerkers ten goede te komen”, zegt Bernard Dehaye van Belfius.`

Werknemers kunnen onder meer gratis met het openbaar vervoer komen, en er is een tussenkomst om automobilisten en fietsers van en naar het station te krijgen. “Redelijk uniek bij ons is dat we ook een vergoeding hebben voor voetgangers,” zegt Bernard Dehaye. “Om het gebruik van de wagen nog meer te ontmoedigen, laten we automobilisten die niet carpoolen ook voor de parking in Brussel betalen.”

Laat je fiets sponsoren

Je wilt wel fietsen, maar je hebt geen fiets? Dan kan je hem misschien door je werkgever laten sponsoren. “We zijn in 2011 gestart met enkele intiatieven, waaronder bedrijfsfietsen”, zegt Jan Buytaert, consulent strategie en analyse voor het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Hij coördineert het mobiliteitsplan dat alternatieve pendelopties promoot. Zo biedt het Havenbedrijf voor fietsers een mobiliteitsvergoeding van 21 cent per kilometer, beduidend meer dan die voor de autoverbruiker.

De bedrijfsfietsen in kwestie zijn er voor pendelaars die minstens 50 procent van de tijd met de fiets naar het werk komen. Ze hoeven dat niet elke dag te doen. “We voorzien ook dat werknemers die met de fiets naar het werk komen op ijzeldagen gratis van het openbaar vervoer kunnen gebruikmaken. Fietsen moet ook veilig gebeuren.” 

Het plan lijkt alvast te werken: tussen 2010 en 2013 steeg het aantal werknemers dat meer dan de helft van de tijd naar het werk fietst van 167 naar 225. Niet slecht voor een bedrijf met 1.650 personeelsleden. Zo'n 135 daarvan maken gebruik van een bedrijfsfiets. Die regelmatige fietsers krijgen ook fietskledij: een fluo hesje en helm voorzien van een logo van het Havenbedrijf, en tweemaal per jaar een fietsonderhoud. Kwestie van veilig op het werk te geraken. 

Wandelen voor teamgeest

Nationale Loterij pakt de conditie van zijn werknemers vooral aan in teamverband. “We hebben enkele erg sportieve werknemers, en we proberen met het bedrijf doorheen het jaar mee te doen aan wedstrijden”, vertelt Isabelle De Beys, preventieadviseur bij de Nationale Loterij. “Zo hadden we een vijftal ploegen op de Brusselse Ekiden, een estafette-marathon.”
Voor de werknemers die niet meteen kilometers gaan rennen, organiseert ze weekendwandelingen. “Dat is ook een vorm van teambuilding. En je kan elkaar leren kennen in een mooie omgeving.”

Test je conditie, en verbeter ze

Aan je conditie werken is één ding, maar doe je het ook juist? Werknemers van Belfius Insurance kunnen zichzelf onderwerpen aan een heuse conditiecheck. “Sommigen zijn daardoor aangenaam verrast, anderen waren teleurgesteld omdat ze dachten dat hun conditie beter was”, vertelt Marianne De Keyser, preventieadviseur bij Belfius Insurance. “We hebben mensen die behoorlijk veel aan sport doen, maar niet altijd op de correcte manier om een goede conditie te krijgen. Via die conditietests krijgen ze een programma mee op basis van een puntensysteem.”

Om punten te verdienen, moet je een bepaalde activiteit, zoals wandelen, enkele minuten uitvoeren binnen een bepaalde hartslagzone. “Als je dat tien weken volhoudt, dan zou je conditie merkelijk beter moeten worden. Het leuke is dat je het bij allerlei activiteiten kan gebruiken. Ik ben zelf niet zo sportief, maar in plaats van de lift te nemen, loop ik nu elke dag de trap op.”

Leer gezond koken

Belfius Insurance biedt naast die conditietests onder meer ook culturele uitstapjes, lunchwandelingen, fietstochten door Brussel en, opvallend, informatiesessies over gezond eten.

“De vraag voor die informatiesessies kwam van de werknemers zelf”, vertelt Marianne De Keyser. “We hebben een drietal sessies gegeven onder de middag. Dat ging van de basis tot voedselveiligheid: aankopen, klaarmaken, afkoelen, bewaren. We hebben veel jonge mensen in het bedrijf en er is best veel interesse in snel en gezond koken.”

Ook Securex organiseert kookworkshops voor het personeel. Gezondheidscoach Eva Vandenheede werkt er met groepen rond gezondheid in de brede zin van het woord. Tijdens die groepssessies is er aandacht voor de fysieke en de mentale gezondheid.

“In zes sessies werken de collega’s samen naar een gezonder leven. Elke collega maakt zijn eigen actieplan en bepaalt zelf wat hij wil bereiken dankzij het traject”, zegt Eva Vandenheede. Tijdens het coachtraject brengt ze ook haar potten en pannen mee, zodat de Securex-collega’s samen gezonde en lekkere gerechtjes kunnen klaarmaken. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig