Lanxess-personeel keurt cao-voorstel goed
Foto: sdl
De arbeiders bij butylrubberproducent Lanxess in Zwijndrecht hebben het cao-voorstel waarover vakbonden en directie dinsdag een akkoord bereikten, donderdag goedgekeurd. Van de 213 stemmende arbeiders schaarde 67 procent zich achter het voorstel. Dat bevestigen directie en vakbond. De ochtendploeg zal de fabriek vrijdag weer beginnen opstarten, na een staking die zeven weken duurde.

Donderdagmiddag brachten 213 van de 240 arbeiders hun stem uit over het voorliggende ontwerpakkoord, onder toezicht van een comité met vertegenwoordigers van personeel en directie. Het voorstel werd aangenomen door twee derde van de stemgerechtigden. 

Het akkoord waarover gestemd diende te worden omvat de cao voor het loon voor 2013-2014, een bonus-cao en een verslag van de verzoening. Dat laatste document bevatte onder meer de suggestie dat er geen sancties mogen volgen op de staking.

Op het bedrijf waren vooral opgeluchte reacties te horen. 'We zijn enorm opgelucht dat dit voorbij is. Met een week stillegging en een week opstarttijd zal deze staking negen weken productieverlies betekend hebben', zegt Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove. 'Vrijdagochtend gaat de ochtendshift de fabriek beginnen opstarten.' De poorten bij het bedrijf zijn intussen opnieuw open, waardoor leveranciers en contractoren opnieuw binnen kunnen.

'Geen goede zaak'

Volgens Van Wassenhove is de staking geen goede zaak geweest. 'Er is overcapaciteit van butylrubber, maar de fabriek draait op 100 procent. De directie wil de beste fabriek ter wereld zijn, en we kunnen, als we dat willen, concurreren met China. Lanxess telt verschillende grote klanten in de autobandenindustrie, waarbij het over langetermijncontracten gaat.'

Sinds 6 maart werd er bij de butylrubberfabrikant op linkeroever door de arbeiders gestaakt na het afspringen van de tweejaarlijkse cao-onderhandelingen. Na een eerdere, mislukte verzoeningspoging begin vorige week, volgde afgelopen dinsdag een nieuw gesprek bij de sociaal bemiddelaar. Er kwam uiteindelijk een voorstel uit de bus dat in de afgelopen dagen onder het personeel werd verspreid.

Herstructureringen

Binnenkort zal de directie opnieuw met de bonden aan tafel moeten schuiven. Tijdens de zeven weken durende staking kondigde ze nog een nieuwe herstructureringsronde aan.

Hierbij zal een extra pilootfabriek op de Zwijndrechtse site de deuren moeten sluiten. Die sluiting komt bovenop een eerder aangekondigde herstructurering. Hierdoor staan een zestigtal banen op de helling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig