Wielrenner die uit leven wilde stappen voor positieve dopingplas vrijgesproken
Foto: ewt
Jonathan Breyne, de wielrenner die uit het leven wilde stappen nadat hij tijdens de Tour van Taihu Lake een positieve dopingplas leverde, is door de UCI vrijgesproken. De 22-jarige renner, die in januari Crelan-Euphony ruilde voor To Win-Josan, reageert alvast erg opgelucht.

Jonathan Breyne reageert alvast opgelucht: 'Ik mocht vandaag het heuglijke nieuws ontvangen dat de UCI heeft beslist [...] om geen periode van schorsing op te leggen. Er werd geoordeeld dat mij geen enkele fout, noch nalatigheid te verwijten valt en dat de minimale aanwezigheid van de stof te wijten is aan het eten van gecontamineerd vlees in China, zoals ik ook steeds heb aangegeven.'

'Dat er mij geen periode van schorsing wordt opgelegd en mijn reputatie werd gezuiverd, is voor mij een enorme opluchting en ik kan alleen toejuichen dat het gezond verstand het uiteindelijk heeft gehaald.

Breyne, die zo door de zaak was geraakt dat hij een zelfmoordpoging ondernam, zegt tevreden te zijn dat hij de 'zwarte pagina in zijn carrière eindelijk kan omslaan. Ik kijk er naar uit om opnieuw te koersen en mijn plaats in het peloton terug in te nemen. Ik hoop alvast iets dergelijks nooit meer te hoeven meemaken.'

'Ik wil tenslotte iedereen bedanken die mij is blijven steunen en in mij is blijven geloven, in het bijzonder mijn familie, de solidariteit bij mijn collega's die heel goed beseffen dat dit iedereen van hen had kunnen overkomen, mijn toenmalig team Euphony-Crelan en mijn huidig team Josan-To Win. Zij zijn me altijd blijven steunen in deze moeilijke periode in mijn leven.'

Ook Michael Rogers mag weer koersen

Naast Breyne werd ook de Australiër Michael Rogers vrijgesproken. De meervoudig wereldkampioen tijdrijden testte in oktober positief op clenbuterol tijdens de Japan Cup. Ook hij noemde het eten van besmet voedsel in China, waar hij verbleef voor hij naar Japan afreisde, als oorzaak voor de positieve plas.

Rogers reageert via Twitter opgelucht. 'De voorbije vier maanden hebben mijn familie en ik moeilijke tijden beleefd. De beslissing van de UCI betekent dat ik onmiddellijk weer mag koersen. Ik kijk er erg naar uit want ik hou van de sport', aldus Rogers, die ook zijn ploeg Tikoff-Saxo bedankt voor het vertrouwen en de steun.

Positieve dopingplas

Jonathan Breyne testte op 5 november 2013 positief op clenbuterol tijdens de Ronde van China. Hij schreeuwde meteen zijn onschuld uit: ‘Ik weet niet waarom dit mij is overkomen’, klonk het. Amper een maand later, op 19 december, probeerde de 22-jarige renner van Crelan-Euphony zelfmoord te plegen. Hij nam een overdosis pillen, maar kon gelukkig gered worden.

Breyne hield de hele tijd zijn onschuld staande en schreef zijn positieve test steeds toe aan contaminatie. Geen onmogelijke these: onderzoek heeft aangetoond dat vlees in China, waar de Ronde van Taihu Lake werd gereden, vaak met clenbuterol vervuild is.

Hij nam daarop advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer onder de arm om zijn verdediging te voeren. Maeschalck heeft een ijzersterke reputatie in dopingzaken. Hij verdedigde eerder al Iljo Keisse en triatleet Rutger Beke en is ook de raadsman van Leif Hoste.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij Tele-Onthaal en de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be