Guy Mortier krijgt prijs voor culturele verdienste
Foto: BELGAIMAGE

Voormalig Humo-hoofdredacteur Guy Mortier heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste gekregen. Hij heeft een 'potige stempel' op cultureel Vlaanderen gedrukt, klinkt het.

De 71-jarige Mortier kreeg de prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) op het Cultuurforum 2020, waar de sector jaarlijks het cultuurbeleid evalueert.

‘Geen grens was veilig voor deze fluwelen rebel’, zegt de minister. ‘Met taal en humor als punch heeft hij generaties jongeren kritisch gekneed, en een leger talentrijke journalisten, schrijvers, fotografen, vormgevers en tekenaars gouden creatieve kansen gegeven.’

Guy Mortier was meer dan dertig jaar hoofdredacteur van het weekblad Humo. Hij startte zijn carrière als presentator bij Radio 1. In ‘Schudden voor gebruik’ liet hij Vlaanderen in het begin van de jaren zestig kennismaken met de baarlijke duivels van de rock-’n-roll. Met zijn radde tong kwam hij ook regelmatig op televisie. Zo schitterde hij in ‘Alles kan beter’ van Mark Uytterhoeven.

De prijs is goed voor een bedrag van 20.000 euro en het bronzen beeldje 'La ultima isla' van Philip Aguirre. 

 

Lees de mening van de jury en de reactie van Guy Mortier in DS Avond.