Tweede klacht over euthanasie tegen Distelmans
Foto: AP

Er is een tweede klacht ingediend tegen Wim Distelmans, oncoloog en pleitbezorger van het recht op palliatieve zorg en euthanasie van het UZ Brussel. Het gaat dit keer om een 20-jarige vrouw die vernam dat zonder haar medeweten euthanasie was uitgevoerd op haar moeder.

Eerder was een man al met een gelijkaardig verhaal naar de Orde van Geneesheren en de rechtbank van Brussel gestapt. Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal brengen het nieuws.

De vrouw die geïnterviewd werd door Dag Allemaal stelt zich de vraag “hoe iemand die niet eens in behandeling is geweest voor depressie, euthanasie kan krijgen”. Volgens de dochter had de moeder nooit aangegeven aan haar dochter dat ze levensmoe was.

“Het is bijzonder frustrerend voor mij, maar ik kan niet reageren op dit soort verhalen in de pers”, zegt Distelmans, door Belga om een reactie gevraagd. “Ik kan niet reageren, omdat ik anders de privacywetgeving en mijn beroepsgeheim zou schenden.”

Distelmans zegt dat aan alle wettelijke voorwaarden voor het uitvoeren van euthanasie was voldaan en dat de Federale Commissie voor Euthanasie de gevallen die nu in de pers komen in een geanonimiseerde vorm unaniem heeft goedgekeurd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in