Vakbonden en directie Lanxess bereiken voorakkoord
Foto: BELGA

De vakbonden en directie van Lanxess Rubber nv hebben dinsdagavond tijdens een verzoeningsvergadering een voorakkoord bereikt. Dat meldt de woordvoerder van Lanxess, Philippe Van Wassenhove. Het ontwerp voor een sociaal plan zal donderdag aan het personeel voorgelegd worden.

Meer details werden er niet gegeven. Wel zegt vakbondsafgevaardigde Patrick Lodewijckx (ABVV) dat er nieuwe afspraken zijn voor verder sociaal overleg.

De sociale partners van de rubberproducent zaten sinds 10.30 uur samen bij de sociaal bemiddelaar in Brussel voor een nieuw verzoeningsgesprek, nadat een poging vorige maandag mislukte.

Al bijna zeven weken lang wordt er door de arbeiders bij Lanxess gestaakt, nadat de tweejaarlijkse cao-besprekingen waren vastgelopen. Vorige week was er bij de directie sprake van een sluiting van de site in Zwijndrecht als er niet op korte termijn een goed akkoord zou komen.

Tevreden

De vakbonden ACV en ABVV zijn 'zeer tevreden' dat de directie 'heeft ingezien dat overleg cruciaal is in het Belgisch sociaal model'. De twee bonden zijn wel 'allerminst tevreden dat de arbeiders hiervoor zeven weken moesten staken'.

Volgens Eric Horemans, secretaris voor ACLVB, omvat het voorakkoord de cao, alsook een erkenning van de sociale overlegorganen voor de bespreking van interne procedures. Nog volgens de ACLVB-secretaris zal de toegang tot de site worden vrijgemaakt als het voorakkoord door de stemming wordt aanvaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig