Waarom u donderdag uw kleding binnenstebuiten moet dragen

Op 24 april 2013 vonden meer dan 1.100 mensen de dood nadat een textielfabriek in Bangladesh instortte. Om de slachtoffers te herdenken werd Fashion Revolution Day in het leven geroepen, zodat exact een jaar na de ramp de schijnwerpers voor een keer worden gericht op de mensen die onze kleding daadwerkelijk maken.

Kijk maar eens in het etiket van uw eigen trui of hemd: de kans is klein dat uw kledingstuk dicht bij huis werd vervaardigd. We dragen allemaal massaal kleding die in China, Peru of Hongkong werd geproduceerd en weten bitter weinig over de werkomstandigheden waarin dit gebeurt.

Na de grote ramp in de Bengalese hoofdstad Dhaka, waar vorig jaar april meer dan 1.100 arbeiders stierven toen een textielfabriek instortte, was het gedaan met doen alsof onze neus bloedt en werden we nog eens geconfronteerd met de povere en onveilige werkomstandigheden van de arbeiders die er onze rokjes en hemden naaien voor een schamel loon.

Het was niet de eerste ramp en lang niet de laatste, maar grote bedrijven werden wel wakker geschud en ondertussen hebben al zo’n 150 spelers uit de modesector - waaronder giganten H&M en Inditex - het juridisch bindende akkoord rond brand- en gebouwveiligheid ondertekend.

Minder en bewuster

Maar ook wij als gebruiker gaan niet vrijuit en moeten anders met onze kleding leren omgaan. Akkoord, het is voor velen niet mogelijk om een hele kledingkast bijeen te shoppen bij transparante labels zoals bijvoorbeeld Honest By van de Belg Bruno Pieters, maar we kunnen wel minder én bewuster kopen. En beter omgaan met onze kleding zodat die langer meegaat.

De allereerste Fashion Revolution Day (die plaatsvindt op 24 april 2014, exact een jaar na de ramp) wil ons daar nogmaals aan herinneren. Met de slagzin Who made your clothes? wordt wereldwijd - van Canada tot Australië - opgeroepen om stil te staan bij de herkomst van onze kleding.

Wie de actie een warm hart toedraagt, wordt door de organisatie opgeroepen om (een deel van) zijn kleding die dag binnenstebuiten te dragen, zodat het ‘made in’-label voor iedereen duidelijk zichtbaar is en we wel anders moeten gaan kijken naar de kleding die we dragen.

Ook België neemt deel

Ook in ons land worden die dag de omgekomen textielarbeiders herdacht door de Schone Kleren Campagne, een platform van ngo’s, vakbonden en consumentenorganisaties die ijveren voor betere werkomstandigheden in de kledingindustrie. Als locatie werd gekozen voor modestad Antwerpen.

Daar wordt om 11.00 uur verzameld op de Meir (aan de kant van de Meirbrug) voor een stille optocht. Daarnaast komt er ook een herdenkingsmonument van 1.138 kaarsjes op de Wapper en roept Wereldsolidariteit nogmaals op om uw eigen protestshirt te ontwerpen en zo Belgische kledingbedrijven op te roepen om meer ‘schone kleren’ in hun winkelrekken te hangen.